• Τρόικα: Έληξε η περίοδος χάριτος

  7:37 πμ, Τρίτη 19 Φεβ 2013 7:37 πμ, Τρίτη 19 Φεβ 2013

  Τρόικα: Έληξε η περίοδος χάριτος

  Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

  Τη λήξη της περιόδου χάριτος θα σφυρίξει η τρόικα με την επιστροφή της στην Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, στο πρώτο μισό του Μαρτίου. Οι επικεφαλής των τριών οργανισμών, έχουν στο χέρι μια μακρά λίστα με σημεία ελέγχου σε σχέση με την πορεία των δαπανών, των εσόδων, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

  Στην πράξη το τελευταίο από τα «εύκολα θέματα» στις εξετάσεις της τρόικας ήταν το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο και η υπερψήφισή του από το κοινοβούλιο. Αν είναι ψηφισμένο ως το πρωί της Πέμπτης, τότε το EWG θα δώσει το ΟΚ για τα 2,8 δισ. της υπό-δόσης του Φεβρουαρίου.

  Έστω όμως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το euro working group - η τρίτη υπό-δόση, αυτή του Μαρτίου δημιουργεί ήδη προβλήματα σχεδιασμού σε Αθήνα και Βρυξέλλες καθώς προ-απαιτεί την κατάθεση ενός πλάνου για τη στελέχωση του δημοσίου. Το πλάνο εμμέσως, αλλά αρκετά σαφώς πρέπει να αποδεικνύει ότι το μισθοδοτούμενο προσωπικό στο δημόσιο θα μειωθεί κατά 25.000 ακόμα άτομα. Καθώς με τα ως τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, αυτό δεν μοιάζει πιθανό στα μάτια της τρόικας και δεδομένων των πολιτικών δηλώσεων αποστροφής για τις απολύσεις, ο δρόμος για τη δόση θα είναι μακρύς.

  Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι απλώς τα 2,8 δισ. της τρίτης υπό-δόσης (βάση της απόφασης του Δεκεμβρίου), αλλά το γεγονός πως η τρόικα δε θα συζητήσει ούτε για την μεγάλη δόσ�� του Απριλίου με ανοιχτό ένα τόσο βασικό προαπαιτούμενο. Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο αποτελεί ρητή επιταγή της συμφωνίας με την Ελλάδα και βασικό άξονα της στρατηγικής «κόψτε από τις δαπάνες, μη βάζετε νέους φόρους».

  Στη στρατηγική αυτή αναφέρθηκε χθες από τις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μ. Ντράγκι θεωρεί ότι συστατικό της έξυπνης, φιλικής προς την ανάπτυξη, δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι το κόψιμο των δαπανών, καθώς η υπερφορολόγηση οδηγεί στην ύφεση - όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Ερωτηθείς σχετικά από τον ευρωβουλευτή κ. Ν.Χουντή, ο Μ.Ντράγκι έκλεισε και αυτός μετά τους Ρεν και Λαγκάρντ την πόρτα σε συζητήσεις για τον «πολλαπλασιαστή» και πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα. «Να εφαρμόσετε τη συμφωνία», είπε εν ολίγοις, προσθέτοντας ότι «το ξέραμε ότι το πρόγραμμα θα έφερνε ύφεση, αυτή είναι η φύση του»...

  Κάπου εκεί στα περί εσόδων, εφαρμογής του προγράμματος και ύφεσης, εμπίπτει και η πρόθεση της τρόικας να ξαναδεί τις ιδέες του υπουργείου οικονομικών για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας, για το οποίο πηγές της Κομισιόν δεν εκφράζονται και με τα καλύτερα λόγια. Το τελεσίγραφο της τρόικας σε αυτό τον τομέα είναι σχετικά απλό: «θέλετε μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και καυσίμων, αρχίστε να κάνετε εισπράξεις».

  Η πραγματικότητα είναι πως στην Ελλάδα όταν οι εν λόγω φορολογικοί συντελεστές ήταν χαμηλοί δεν φάνηκε να αποδίδουν τα αναμενόμενα. Από την άλλη διαχρονικά οι Βρυξέλλες συνιστούν με δεσμευτικά έγγραφα παρεμβάσεις από τον τομέα των δαπανών. Αν σε αυτή τη φάση το eurogroup και το ΔΝΤ παραδέχονται μιας μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική προσαρμογή (χωρίς προηγούμενο, όπως την περιγράφουν) αυτό αποδίδεται αποκλειστικά στις θυσίες των πολιτών μέσω των μισθολογικών περικοπών και του συνόλου των καταναλωτών που πληρώνουν τους εν λόγω έμμεσους φόρους.

  Δυστυχώς στην ανάλυση των Βρυξελλών, όπως ενημερώνει το Real.gr αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος που σχετίζεται με την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, «η υψηλή έμμεση φορολογία είναι το μοναδικό αντίμετρο στην φοροδιαφυγή των πολύ μεγάλων αδήλωτων εισοδημάτων, είναι η μοναδική συνεισφορά του μαύρου χρήματος στα φορολογικά βάρη και ο μόνος, μέχρι στιγμής τρόπος να υπάρξει αντιστάθμισμα στη δασμοαποφυγή και τη λαθρεμπορία». Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιαστεί και η φορολογία επί της ακίνητης περιουσίας.

  Καθώς όμως η συζήτηση επανέρχεται στα καυτά θέματα της ατζέντας Αθήνας- Τρόικας, το πολιτικό θερμόμετρο, εκτιμούν στις Βρυξέλλες θα αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα. Γι' αυτό και το ζητούμενο για τις ελληνικές αρχές είναι να παραμείνουν στο παιχνίδι μέχρι να αρχίσει να αλλάζει η πολιτική παλίρροια και στην ΕΕ. Αν μη τι άλλο οι «θερμοκρασίες» θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ημερολογιακά...

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα