• Τι είπε ο Γιάννης Βρούτσης για το αγγελιόσημο

  5:30 μμ, Παρασκευή 29 Μάρ 2013 5:30 μμ, Παρασκευή 29 Μάρ 2013

  Τι είπε ο Γιάννης Βρούτσης για το αγγελιόσημο

  «Η λέξη "αγγελιόσημο" δεν έχει μπει στο τραπέζι με την τρόικα», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ.

  Παράλληλα τόνισε ότι μετά την αντιμετώπιση του φαινομένου των καταχρηστικών συντάξεων, το υπουργείο προσανατολίζεται πλέον στην καθιέρωση ενιαίων κανόνων στο ασφαλιστικό σύστημα- και ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

  «Το Ασφαλιστικό είναι ένα σύστημα εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων, με 90 κλαδιά από κάτω. Και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι ένα συνονθύλευμα πολλών ταμείων. Πρέπει να δαμάσουμε τους εαυτούς μας και, αν υπάρχει τίποτα να κάνουμε, να το κάνουμε τώρα», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

  Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως αντιδρά στη διαδικασία της ομογενοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ στην παρατήρηση της Νάντιας Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ) πως το κόμμα της «υποστηρίζει την εξίσωση προς τα άνω και όχι προς τα κάτω», ο κ. Βρούτσης αντείπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυξήσεις στις συντάξεις, χωρίς να διευκρινίζει πού θα βρει τα λεφτά, ενώ αντιδρά ακόμα και στο έλασσον, την καθιέρωση ενιαίων κανόνων σε όλα τα ταμεία.

  Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Απόστολος Κακλαμάνης, είχε παρατηρήσει πως «η βόμβα για το ταμείο των ΜΜΕ είναι απασφαλισμένη» και πως «σύντομα πρόκειται να τεθεί ζήτημα αγγελιοσήμου», ως αποτέλεσμα μιας χρόνιας προσπάθειας του επιχειρηματικού κόσμου να μειώσει το διαφημιστικό κόστος (σ.σ. το αγγελιόσημο αποτελεί ποσοστό επί της δαπάνης ιδιωτικών καταχωρήσεων και διαφημίσεων, που καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων και του προσωπικού).

  Η Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε από τον υπουργό να διευκρινίσει τι πρόκειται να πράξει για τις διαδικτυακές εφημερίδες που δεν καταβάλουν αγγελιόσημο για τις διαφημίσεις τους, την ώρα που οι δημοσιογράφοι τους αμείβονται με πενιχρούς μισθούς ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υποχρεούμενοι να πληρώνουν ετήσια εισφορά στο ΤΕΒΕ, ως αυταπασχολούμενοι και να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές από τον μισθό τους, χωρίς, όμως, να εισπράξει απάντηση.

  Ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ ενδιαφέρθηκε για την τύχη της διένεξης του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ με τον ΟΠΑΠ, που αρνείται να καταβάλλει το αγγελιόσημο για τις διαφημίσεις του στον Τύπο, εκτιμώντας πως η πρωτόδικη δικαστική απόφαση για καταβολή 5 εκατ. ευρώ εκ μέρους του Οργανισμού αδίκησε το Ταμείο.

  Ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να απαλλαγούν της καταβολής αγγελιοσήμου οι εκδότες του περιφερειακού Τύπου, καθώς όπως σχολίασε «δεν είναι δικαιούχοι του Ταμείου».

  Ο Σπύρος Χαλβατζής από ΚΚΕ παρατήρησε πως «μέσα απ' τα κουρέματα και τις συνεχείς περικοπές, περιορίζεται σημαντικά η ισχύς των ταμείων», ο δε Γ. Γερμενής (Χρυσή Αυγή) ζήτησε να εμφανιστεί, μετά από έξι μήνες στην Επιτροπή της Βουλής, η νέα πρόεδρος του Ταμείου, προκειμένου να ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση των αποθεματικών του.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα