• Στο... τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί

  11:09 πμ, Παρασκευή 03 Μάι 2013 11:09 πμ, Παρασκευή 03 Μάι 2013

  Στο... τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί

  Άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Reuters", το οποίο προβάλλει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, καθώς και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, «καταρρίπτει το μύθο» ότι οι φορολογούμενοι των χωρών της Βορείου Ευρώπης επωμίζονται το κόστος της διάσωσης των χωρών του Νότου.

  Μεταξύ άλλων στο άρθρο υποστηρίζεται ότι «τα τριάμισι τελευταία χρόνια τραπεζικής αναστάτωσης και προγραμμάτων διάσωσης ύψους μεγαλύτερου των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι βορειοευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντ».

  Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας «έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της κατακόρυφης πτώσης του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές». Πιο συγκεκριμένα, δύο γερμανικές μελέτες (της Alianz και του Ινστιτούτου IFW) καταδεικνύουν ότι η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ:

  Σύμφωνα με τον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό Alianz, το κέρδος για την Γερμανία υπολογίσθηκε στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2012 ενώ, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο IFW, το Βερολίνο εξοικονόμησε 9,6 δισεκ. ευρώ για τα έτη 2011-12, ενώ αναμένεται η χώρα να εξοικονομήσει άλλα 2 δις ευρώ το 2013.

  «Εάν σ' αυτό το ποσό προσθέσουμε τους τόκους της περιόδου 2010-2012, αλλά και των ετών που θα ακολουθήσουν, η αθροιστική ενίσχυση από τους τόκους για τον γερμανικό προϋπολογισμό εκτιμάται γύρω στα 67 δισεκατομμύρια ευρώ», διαπιστώνει η Alianz στην έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2012.

  Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι χώρες του Βορρά θα χάσουν χρήματα μόνο εάν κάποιος από τους δανειζόμενους χρεωκοπήσει, κάτι που όμως θεωρείται δύσκολο να συμβεί για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Κύπρο, ακόμη και για την Ελλάδα -που με τα δάνεια των 166 δισεκ. ευρώ που έχει λάβει, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο- καθώς, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν προς το καλύτερο.

  Επίσης, τονίζεται ότι «εκτός από τα αρχικά διμερή δάνεια προς την Ελλάδα το 2010, ύψους 52,9 δισεκ. ευρώ, δεν έχουν δοθεί χρήματα φορολογούμενων της ευρωζώνης ούτε προς την Ελλάδα, ούτε προς οποιαδήποτε άλλη χώρα», καθώς όλα τα κατοπινά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης».

  Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι το αίσθημα στον Ευρωπαϊκό Βορρά, κατά της οικονομικής διάσωσης του Νότου, παραμένει πολύ ισχυρό και «δεν φαίνεται να υπάρχει η προθυμία από τους πολιτικούς να διορθώσουν αυτή την παρανόηση» που εξισώνει την έννοια του «δανείζω» με εκείνη του «δίνω».

  Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμη κι αν δεν αποπληρωθούν πλήρως τα δάνεια, το κόστος για τις χώρες του Βορρά θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο μιας ενδεχόμενης διάσπασης της Ευρωζώνης.

  Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του German Bertelsmann Foundation, «εάν η Γερμανία επιστρέψει στο μάρκο, για την περίοδο 2013-2025 υπολογίζεται ότι θα χάσει γύρω στα 1,2 τρισεκ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 50% της γερμανικής οικονομίας για το 2012.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα