• Επικεφαλής EWG: Στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει μια τελική απόφαση για την Ελλάδα

  2:44 μμ, Τετάρτη 13 Ιουν 2018 2:44 μμ, Τετάρτη 13 Ιουν 2018

  Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

  Την πεποίθηση ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει μια τελική απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup και την προτροπή "μην ακούτε αυτούς που σας λένε διαφορετικά, διότι ψεύδονται", μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Euro Working Group Χανς Βλάιμπριφ, μιλώντας σε σεμινάριο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.

  Ο Επικεφαλής της ομάδας εργασίας των εκπροσώπων των 19 υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, εξήγησε αναλυτικά ότι η Ελλάδα μετά την 21η Ιούνιο οφείλει να μην υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική προοπτική και να διατηρήσει τη δέουσα πολιτική σταθερότητα.

  Σε μια από τις σπάνιες φορές που συνομιλεί με τον Τύπο "on the record", εξήγησε επιπλέον ότι η επιτήρηση της Ελλάδας θα είναι διαφορετική από ότι για παράδειγμα της Ιρλανδίας. Διευκρίνισε όμως ότι η συζήτηση επί των μελλοντικών πολιτικών στο μελλοντικό πλαίσιο δεν είναι αντίστοιχη των σημερινών συζητήσεων επί των prior actions.

  "Θαυμάζω τον ελληνικό λαό για ότι πέρασε", είπε ο Χανς Βλάιμπριφ και συμπλήρωσε ότι "θαυμάζω και τον εαυτό μου για ότι πέρασα τα τελευταία 7 χρόνια", τονίζοντας ότι "το 2015 ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου".

  Ο Πρόεδρος του EWG ξεκαθάρισε ότι το πακέτο για την Ελλάδα θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές, ακόμα και χωρίς τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, που όπως επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται και εξήγησε ότι "αυτό είναι ένα δικό τους ζήτημα". Σε ό,τι αφορά την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι αυτή της ΕΕ θα βγει στις 21/06 και αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει με λεφτά τότε η δική του έκθεση θα περιληφθεί στην έκθεση το άρθρου 4, λίγο αργότερα.

  Ο Χανς Βλάιμπριφ διευκρίνισε ότι το πακέτο της λύσης είναι ακόμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένων των μεθόδων ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας ότι κάποια χαρακτηριστικά είναι καλύτερα από αλλά. Σε ότι αφορά την τελευταία δόση είπε ότι θα κυμανθεί από τα 10 ως τα 12 δισ., αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, όπως δεν έχει αποφασιστεί και το μέγεθος του δημοσιονομικού μαξιλαριού. Τόνισε δε ότι από την ορθή χρήση του cash buffer εξαρτάται το αν η Ελλάδα μπορεί να μην χρειαστεί χρηματοδότηση από τις αγορές για ένα ακόμα έτος.

  Σε σχέση με το ΔΝΤ τόνισε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για τη συμμετοχή του και εξήγησε ότι ακόμα και έτσι, η μείωση των συντάξεων πρέπει να εκτελεστεί ως συμφωνημένο μέτρο.

  Ο Επικεφαλής του EWG εξήγησε ακόμη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% είναι για 5 χρόνια και όχι για πάντα, είναι εφικτά με ευκολία για τη χώρα και σημείωσε ότι "δεν πιστεύω πως τα πλεονάσματα επηρεάζουν την ανάπτυξη, παρά μόνο αν κάποιος κάνει κάτι πάρα πολύ ανόητο".

  Επιπλέον εξήγησε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική είναι εξαιρετικά σημαντική, τονίζοντας ότι όλα πλέον εξαρτώνται από την ανάπτυξη.

  Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε ότι η μείωσή τους χρειάζεται χρόνο και πως το κρίσιμο στοιχείο είναι να υπάρχει η νομοθεσία. Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις εξήγησε ότι αυτές αποτελούν προαπαιτούμενο, αλλά δήλωσε ότι ανησυχεί για την υπόθεση Γεωργίου και ανακοίνωσε ότι το Eurogroup στις 21/06 θα τοποθετηθεί ξανά για αυτή την υπόθεση που κάνει πολύ κακό στην εικόνα της Ελλάδας.

  Σε σχέση με την κατάσταση στην Ιταλία δήλωσε ότι "δεν μας ανησυχεί πλέον, όσο μας ανησυχούσε πριν μερικές εβδομάδες" και εξήγησε ότι το ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν είναι δική του δουλειά, αλλά υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, "αν μας το ζητήσουν θα το εξετάσουμε σοβαρά είπε", και τόνισε ότι για αυτήν την αίτηση υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 20 Αυγούστου, αλλιώς μετά η γραμμή θα είναι διαφορετικού τύπου. "Είναι νομικά ένα νέο πρόγραμμα και για αυτό κατανοώ τους λόγους που η Ελλάδα δεν την επιθυμεί" είπε.

  Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την επομένη κυκλική κρίση αν παραμένει συνετή στην πολιτική της.

  Τέλος τόνισε ότι είναι βέβαιος πλέον ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και πως μετά τις 21/06 "θα πίνουμε ούζο και δεν θα έχουμε έκτακτα Eurogroup".

  Έκλεισε δε με αναφορά στον "καλό του φίλο" και προκάτοχο Τόμας Βίζερ, ο οποίος "μου δίνει συμβουλές κάθε μέρα", τόνισε ότι επτά χρόνια έγραφαν τα πάντα μαζί και πως είναι σίγουρος πως θα πετύχει με την ελληνική συμφωνία για το καλό της Ελλάδας και της ΕΕ.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα