• Τι ζητούν οι έμποροι

  12:01 μμ, Τετάρτη 24 Οκτ 2012 12:01 μμ, Τετάρτη 24 Οκτ 2012

  Tην επανεκκίνηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή τη συγχαρητήρια επιστολή της προς το νέο πρόεδρο του Ταμείου Γεώργιο Γεροντούκο για την ανάληψη των καθηκόντων του.

  Στην επιστολή, επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος του ΕΤΕΑΝ στην ανάπτυξη της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν από την ΕΣΕΕ τα ακόλουθα τρία ζητήματα που αφορούν στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα:

  «Πρώτον, προς ανακούφιση πολλών δανειοληπτών, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης να υπογραφεί απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ. Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απορία μας, γιατί αυτή η κίνηση δεν έλαβε χώρα πιο έγκαιρα, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και η οικονομική καταστροφή χιλιάδων ανθρώπων. Επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινίσετε πώς σκοπεύετε να λάβετε κάποια πρόνοια για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν την δυνατότητα αυτή.

  Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην αρχική ανακοίνωση του Ισολογισμού για το έτος 2011 με υψηλές ζημίες που έφταναν τα 1,8 δισ. ευρώ βάσει της παραδοχής της προηγούμενης διοίκησης ότι 9 στα 10 δάνεια θα καταπέσουν. Με μεγάλη μας ικανοποίηση διαπιστώσαμε τη βούλησή σας να διορθώσετε τη συγκεκριμένη αστοχία. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα ποιο ήταν το σκεπτικό αυτής της "πλασματικής" αποτύπωσης.

  Τρίτον, όπως είναι γνωστό, το ΕΤΕΑΝ διαχειρίζεται ένα ομόλογο του Ελληνικού δημοσίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο ευτυχώς δεν μπήκε στο PSI, λήγει το 2014 και χρησιμοποιείται για να αποπληρώνονται καταπτώσεις δανείων.

  Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι : "Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο το ΕΤΕΑΝ αντί να πληρώνει στις τράπεζες την ονομαστική αξία της κάθε κατάπτωσης, πληρώνει την τετραπλάσια αξία σε ομόλογο με τη λογική ότι έχει υποτιμηθεί πολύ η αξία του ομολόγου στην αγορά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το 2014 εάν οι τράπεζες διατηρήσουν το ομόλογο στην κατοχή τους θα το εισπράξουν στο άρτιο αποκομίζοντας υπέρογκα κέρδη. Μέχρι σήμερα το ΕΤΕΑΝ έχει πληρώσει 500 εκατ. ευρώ σε αξία ομολόγου για καταπτώσεις που δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ".

  Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι της γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του ταμείου από εδώ και στο εξής οι τράπεζες να λαμβάνουν αξία ομολόγου ίση με την αξία της κατάπτωσης. "Ωστόσο, αναρωτιόμαστε τι θα γίνει με τα επιπλέον 350 εκατ. που έχουν εισπράξει οι τράπεζες μέχρι σήμερα και τι ενέργειες θα κάνει το ETEAN, ώστε να αφαιρεθούν από την ονομαστική αξία των ομολόγων στη λήξη τους το 2014", καταλήγει η σχετική επιστολή της ΕΣΕΕ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα