• Στο Βερολίνο για την ανεργία

  7:14 πμ, Τετάρτη 03 Ιουλ 2013 7:14 πμ, Τετάρτη 03 Ιουλ 2013

  Στο Βερολίνο για την ανεργία

  Βερολίνο: Της Φαίης Καραβίτη

  Ευαισθησίες ή επικοινωνία; Η Καγκελάριος Μέρκελ συγκεντρώνει σήμερα στο Βερολίνο την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων - μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - και τους 28 υπουργούς Εργασίας της Ε.Ε. - συμμετέχει ο Γιάννης Βρούτσης- σε μια συνάντηση με αντικείμενο τις προοπτικές απασχόλησης των νέων της Ευρώπης και συγκεκριμένα τις αλλαγές στην αγορά εργασίας με τις οποίες πρέπει να συνδυαστούν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

  Πρόσφατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε για τον κίνδυνο η ανεργία να εξελιχθεί σε απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη, αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια στην Στοκχόλμη και υπονοώντας ότι ο μακροχρόνια άνεργος δεν μπορεί να παραμείνει «φρόνιμος» για πολύ καιρό. Ενώπιον λοιπόν του κινδύνου «να χαθεί μια γενιά», αλλά και με το μυαλό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της σημαντικότερης, ίσως, παρενέργειας της οικονομικής κρίσης.

  Το σημερινό συνέδριο πάντως δεν είχε ως τώρα τον αντίκτυπο που ήλπιζε η Καγκελαρία. Η αντιπολίτευση αλλά και πολλά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην συνάντηση περιγράφοντάς την ως επικοινωνιακή πρωτοβουλία προεκλογικού χαρακτήρα, που διοργανώνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής με το ίδιο θέμα, προκειμένου η κυρία Μέρκελ να κάνει επίδειξη της ευαισθησίας της, αλλά και του ηγετικού ρόλου της στην Ευρώπη. Ως «γεγονός δημοσίων σχέσεων, που στόχο θα έχει να δείξει ότι η Καγκελάριος, παρόλο που σπρώχνει την υπόλοιπη Ευρώπη σε προγράμματα λιτότητας και στην κατάθλιψη, έχει μία καρδιά για τη νεολαία» περιέγραψε την συνάντηση σχολιαστής του ραδιοφώνου WDR.

  Είχε προηγηθεί η έντονη κριτική που ασκήθηκε από όλες τις πλευρές εκτός της κυβέρνησης, για το σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει την διάθεση έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για την πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης. «Ψίχουλα» το χαρακτήρισε η αντιπολίτευση, αλλά και οικονομολόγοι όπως ο εκ των «σοφών» που συμβουλεύουν το Βερολίνο, Πέτερ Μπόφινγκερ, ενώ η Sueddeutsche Zeitung έκανε λόγο για «τραυμαπλάστ για μεγάλες πληγές» και υπενθύμισε ότι για την διάσωση των τραπεζών διατέθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 700 δισεκατομμύρια ευρώ.

  «Επικίνδυνη απερισκεψία» χαρακτήρισε η "Die Welt" ειδικά το σχέδιο για παροχή εγγύησης στους νέους για εργασία, η οποία θα σημαίνει ότι μέσα σε τέσσερις μήνες ένας νέος έως 25 ετών θα πρέπει να έχει εργασία, ή μία θέση πρακτικής άσκησης ή περαιτέρω συνέχισης των σπουδών. Κάτι τέτοιο, όπως επισημάνθηκε από τους σχολιαστές, θα είναι ασφαλώς ευκολότερο για τον οικονομικά υγιή Βορρά.

  Οι περισσότεροι επικριτές της κυρίας Μέρκελ θεωρούν την δική της πολιτική λιτότητας ως βασική αιτία των υψηλών ποσοστών ανεργίας και ζητούν αλλαγή πλεύσης, με στόχο την δημιουργία ανάπτυξης και ευκαιριών απασχόλησης. Η Γερμανική Ομοσπονδία Εργαζομένων, μαζί με γαλλικά συνδικάτα, διοργανώνει σήμερα στο Βερολίνο «αντισύνοδο», με κεντρικό σύνθημα: «Οι νέοι παίρνουν τον λόγο: σταματήστε να μιλάτε και δράστε τώρα!», με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων απ’ όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα