• Από συνδικαλιστής... πρόεδρος

  6:18 πμ, Τετάρτη 11 Σεπ 2013 6:18 πμ, Τετάρτη 11 Σεπ 2013

  Από συνδικαλιστής... πρόεδρος

  Ένας πρώην συνδικαλιστής διεκδικεί την αρχηγία του Εργατικού κόμματος της Αυστραλίας.

  Ο Μπιλ Σόρτεν ενδέχεται να είναι ο νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη η παράταξη στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου και την παραίτηση του Κέβιν Ραντ από την ηγεσία.

  Ο κ. Σόρτεν που εξελέγη βουλευτής μόλις πριν έξι χρόνια και υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων Γκίλαρντ και Ραντ έκανε γνωστό ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

  Έως χθες το απόγευμα δεν ήταν γνωστό αν θα έχει αντίπαλο καθώς ο έως πρόσφατα υπαρχηγός του Εργατικού κόμματος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του και υπουργός 'Ανθονι Αλμπανίζ δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του.

  Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού κόμματος θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να αποφασίσει και για το θέμα της ηγεσίας.

  Αυτή την φορά όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εργατικού κόμματος, λόγο στην εκλογή του αρχηγού δεν θα έχει μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και τα μέλη του κόμματος, αν υπάρχουν άνω του ενός υποψηφίου.

  Στελέχη του κόμματος καταβάλουν προσπάθειες να υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος για να επέλθει ενότητα στην παράταξη μετά από την πολύχρονη και τραυματική διαμάχη μεταξύ Γκίλαρντ και Ραντ.

  Ο κ. Σόρτεν πιστεύει ότι είναι ο καταλληλότερος του κόμματος να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αντιπαρατεθεί στον πρωθυπουργό Τόνι 'Αμποτ.

  Αυτοί που τον υποστηρίζουν λένε πως ο 46χρονος πολιτικός θα συμβάλει στην ανανέωση της παράταξης.

  Αυτοί που τον αντιμάχονται λένε πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανατροπή του Κέβιν Ραντ από την πρωθυπουργία όσο και της Τζούλιας Γκίλαρντ στη συνέχεια και την επαναφορά του κ. Ραντ.

  Αξιωματούχοι του κόμματος τον συμβούλεψαν πάντως να μην αναλάβει τώρα την ηγεσία του Εργατικού κόμματος γιατί, όπως λένε, αυτοί που αναλαμβάνουν την ηγεσία μετά από μια ήττα ποτέ δεν γίνονται πρωθυπουργοί.

  Πολλά μέλη του κόμματος πιέζουν τον 50χρονο κ. Αλμπανίζ να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος θεωρώντας πως έχει αποδείξει τις δυνατότητές του τόσο ως υπουργός όσο και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατά την 17χρονη κοινοβουλευτική του θητεία.

  Πριν εκλεγεί βουλευτής ο κ. Σόρτεν, που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ήταν συνδικαλιστής. Σύζυγός του είναι η Χλόη Μπράϊς, κόρη της γενικής κυβερνήτου της Αυστραλίας, Κουέντιν Μπράϊς.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα