• "Η Ρωσία έχει να χάσει περισσότερα"

  9:54 μμ, Κυριακή 23 Μάρ 2014 9:54 μμ, Κυριακή 23 Μάρ 2014

  "Η Ρωσία έχει να χάσει περισσότερα"

  Η Ρωσία έχει να χάσει περισσότερα από τη σύγκρουση για την Κριμαία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας,Μαρκ Ρούτε την παραμονή των συναντήσεων κορυφής στη Χάγη, στις οποίες αναμένεται να λάβει μέρος και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα.

  Μια σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G7) στο περιθώριο της από καιρό προγραμματισμένης Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια οργανώθηκε εσπευσμένα την περασμένη εβδομάδα ώστε οι ηγέτες των κρατών μελών της να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

  Η Ολλανδία δεν είναι μέλος της G7, αλλά συμφώνησε να φιλοξενήσει τη σύνοδό της αύριο, στη διάρκεια της οποίας σχεδιάζεται ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να έχουν διμερείς συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

  «Η Ρωσία έχει μια οικονομία που είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στο πετρέλαιο και στο αέριο», επισήμανε ο Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν είναι διαφοροποιημένη. Ο ρυθμός ανάπτυξής της έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία λίγα χρόνια. Εάν φθάσουμε στο σημείο να εφαρμόσουμε κυρώσεις, αυτές θα πλήξουν σημαντικά τη Ρωσία».

  Η άποψη του Ρούτε πάντως έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με εκείνη πολλών επιχειρηματιών, που εκφράζουν ανησυχίες για την υιοθέτηση σκληρής στάσης έναντι της χώρας η οποία προμηθεύει σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα μια από τις σημαντικότερες ενώσεις επιχειρήσεων της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η επιβολή σκληρών κυρώσεων θα αποτελούσε μια «αληθινή καταστροφή» για χιλιάδες γερμανικές εταιρείες.

  Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην αποτυχημένη προσπάθεια να πειστεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να μην προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, συμφώνησαν στην επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και τη δέσμευση πόρων 33 στενών συνεργατών του Πούτιν και ετοιμάζονται να επιβάλουν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις. Η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων σε βάρος ορισμένων εκ των πιο στενών συνεργατών του Πούτιν, και στην G7 στη Χάγη αναμένεται να εξεταστεί το εάν και κατά πόσον θα επιβληθούν ευρύτερα μέτρα.

  Οι δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλουν πολύ ευρύτερες κυρώσεις εάν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν σε άλλα τμήματα της Ουκρανίας όπου υπάρχουν μεγάλοι ρωσόφωνοι πληθυσμοί.

  Η σύνοδος κορυφής της G7 αυτή θα διεξαχθεί ερήμην της Ρωσίας, η οποία είχε προσκληθεί να ενταχθεί στην Ομάδα το 1998, σε μια ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση έπειτα από τον Ψυχρό Πόλεμο.

  Ο Ρούτε πάντως επισήμανε ότι οι εντάσεις λόγω της Κριμαίας δεν θα εκτρέψουν την προσοχή από το στόχο να συμφωνηθεί ένα πιο αυστηρό καθεστώς όσον αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

  «Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και υπόλοιποι συμμετέχοντες θεωρούν το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας τόσο σημαντικό. . . που δεν επιθυμούν να αφήσουν τα τρέχοντα ζητήματα να παρεμβληθούν στο να καταλήξουμε σε μια ισχυρή απόφαση», ανέφερε.

  Στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες 53 κρατών, περιλαμβανομένων του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και των ηγετών της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Γαλλίας.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα