• Ομπάμα και Σι συναντήθηκαν για τις εξελίξεις στην Κριμαία

  5:28 μμ, Δευτέρα 24 Μάρ 2014 5:28 μμ, Δευτέρα 24 Μάρ 2014

  Ομπάμα και Σι συναντήθηκαν για τις εξελίξεις στην Κριμαία

  Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στη Χάγη στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια και συνομίλησαν για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και για την επίσκεψη της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα στην Κίνα.

  Ο Ομπάμα, που συναντήθηκε με τον Σι στην αμερικανική πρεσβεία στην Ολλανδία, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση ότι σκόπευε να αναφερθεί «στο σύνολο των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, η κλιματική αλλαγή και διεθνή θέματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία».

  Κάνοντας μια αναφορά στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι «ενεργώντας από κοινού, η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του διεθνούς δικαίου, στον σεβασμό της κυριαρχίας των χωρών και στη θέσπιση των κανόνων σε διεθνές επίπεδο που θα επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να ευημερήσουν».

  Ο Ομπάμα σημείωσε ότι «καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις τριβές που υπάρχουν στις σχέσεις μας για θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να αντιμετωπίσουμε θέματα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και την περιοχή του Ειρηνικού με έναν εποικοδομητικό τρόπο και ο οποίος ελπίζουμε να οδηγήσει σε αποφάσεις και λύσεις για όλες τις πλευρές».

  Ο Σι δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία, όμως επανέλαβε ότι η Κίνα «είναι δεσμευμένη στην ανοικοδόμηση ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών». «Είμαστε δεσμευμένοι στη θέση μας της μη αντιπαράθεσης (…), του κοινού σεβασμού», υπογράμμισε.

  Επίσης ο Κινέζος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη συνδρομή των ΗΠΑ στην αναζήτηση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που αγνοείται από τις 8 Μαρτί��υ με μεγάλο αριθμό Κινέζων επιβατών.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα