• Χιλή-Σε κατάσταση καταστροφής...

  9:09 πμ, Κυριακή 13 Απρ 2014 9:09 πμ, Κυριακή 13 Απρ 2014

  Χιλή-Σε κατάσταση καταστροφής...

  Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και περίπου 500 κατοικίες καταστράφηκαν χθες, Σάββατο, στο Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή) από μια ανεξέλεγκτη δασική πυρκαγιά, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Χιλής να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση καταστροφής.

  Αφού ξέσπασε στην περιφέρεια της πόλης, η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε δώδεκα συνοικίες αυτού του διάσημου λιμανιού της κεντρικής Χιλής παίρνοντας τεράστιες διαστάσεις.

  Η Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε γρήγορα την περιοχή σε κατάσταση καταστροφής, επιτρέποντας στις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού.

  Τη νύκτα του Σαββάτου προς σήμερα, Κυριακή, μπορούσε κανείς να δει γιγάντιες γλώσσες φωτιάς να καταβροχθίζουν τα σπίτια το ένα μετά το άλλο στις πληγείσες συνοικίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν ανήμποροι το θέαμα από ταράτσες.

  "Είναι η χειρότερη καταστροφή που έχω δει στο Βαλπαραΐσο", δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο διοικητής της περιφέρειας Ρικάρντο Μπράβο. "Φοβόμαστε ότι η φωτιά μπορεί να επεκταθεί μέχρι το κέντρο της πόλης", πρόσθεσε.

  Το Βαλπαραΐσο, το οποίο χαρακτηρίσθηκε το 2004 από την UNESCO πόλη που ανήκει στην κληρονομιά της ανθρωπότητας, επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιανοί και ξένοι τουρίστες.

  Η πυρκαγιά, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, προκάλεσε διακοπές στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση σε πολλές συνοικίες της πόλης αυτής των 270.000 κατοικων, η οποία είναι καλυμμένη από πυκνό καπνό.

  Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον 12 συνοικίες της πόλης, καταστρέφοντας περίπου 500 σπίτια και καθιστώντας απαραίτητη την απομάκρυνση τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων, δήλωσε ο δήμαρχος του Βαλπαραΐσο Χόρχε Κάστρο.

  Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ στην Πολβόρα, στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, καταστρέφοντας 150 στρέμματα με ευκάλυπτους, βοσκοτόπια και θάμνους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ONEMI). Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε περισσότερους από 40 λόφους που δεσπόζουν της πόλης.

  Οι πυροσβέστες του Βαλπαραΐσο, με τη βοήθεια συναδέλφων τους από γειτονικές κοινότητες καθώς και από το Σαντιάγο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ., δίνουν αγώνα για να εμποδίσουν την περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα