• Τι είπε ο Σαπέν για τράπεζες και παραίτηση Βαρουφάκη

  12:11 μμ, Δευτέρα 06 Ιουλ 2015 12:11 μμ, Δευτέρα 06 Ιουλ 2015

  Μιλώντας για τη χθεσινή ψήφο των Ελλήνων, την παραίτηση Βαρουφάκη και την ΕΚΤ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1», το οποίο σημειωτέον αφιερώνει το σημερινό του πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας και στα ελληνικά το όνομα του σταθμού «Ευρώπη Ένα».

  «Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν μια νόμιμη και δημοκρατική επιλογή» δήλωσε ο υπουργός. «Ο λαός εκφράσθηκε και θα πρέπει να σεβαστούμε αυτήν την ψήφο, συγχρόνως όμως είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε το νόημά της».

  «Εάν το νόημα είναι η απόρριψη των δυσκολιών και των όσων έζησαν τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να το καταλάβουμε. Εάν το νόημα είναι η επανάκτηση της περηφάνιας από έναν λαό που αναζητεί την επιβεβαίωσή του, ενώ είχε μονίμως το αίσθημα ότι είναι υπό ρυμούλκηση, μπορούμε επίσης να το καταλάβουμε. Άλλωστε αυτή η χαμένη υπερηφάνεια που ξαναβρέθηκε, μπορεί να βοηθήσει στη συνέχεια για τις διαπραγματεύσεις, μέσα σε καλές συνθήκες».

  «Όμως η ψήφος αυτή μόνη της, δεν λύνει τίποτα με αυτόματο τρόπο. Δεν είναι η απόρριψη μιας Συνθήκης, δεν είναι η απόρριψη ενός σχεδίου νόμου, είναι η απόρριψη μιας συμπεριφοράς. Από αυτό το σημείο και πέρα, ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις προτάσεις της» τόνισε.

  Απαντώντας σε ερώτημα για την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι ένας άλλος άνδρας ή μια άλλη γυναίκα, θα είναι ο συνομιλητής των άλλων υπουργών Οικονομικών. Είναι η επιλογή του. Τον Βαρουφάκη τον γνωρίζω καλά, τον συνάντησα από την πρώτη μέρα, είναι ένα γνήσιο άτομο, γεμάτο πάθος και πίστη (...) χρησιμοποίησε όμως λέξεις όπως «τρομοκράτες» που ήταν κάτι που ήχησε άσχημα κυρίως στη Γαλλία, όταν ξέρουμε πως εμείς έχουμε πληγεί από τους τρομοκράτες» είπε ο υπουργός.

  Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν «δεν είναι σύμπτωση» το ότι πριν από την παραίτηση προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Μισέλ Σαπέν απέφυγε να απαντήσει και αναφέρθηκε στις πολλαπλές επικοινωνίες που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με την Α. Μέρκελ, τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και άλλους, για να καταλήξει λέγοντας: «Η Γαλλία έχει σεβασμό προς τη δημοκρατία που εκφράζεται στην Ελλάδα. Ο σεβασμός που έχουμε σημαίνει ότι δεν έχουμε να υποδείξουμε στον άλλον το πως θα πρέπει να συμπεριφερθεί».

  Σε άλλο ερώτημα για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίζει αυξάνοντας μάλιστα την τροφοδοσία σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: « Η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που χρειάζεται, με πλήρη ανεξαρτησία. Έχουμε σήμερα ένα επίπεδο ρευστότητας που δεν μπορεί να μειωθεί».

  Για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ξανανοίξουν σύντομα, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι «αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι οι άλλες χώρες που επέβαλαν στην Ελλάδα να κλείσει τις τράπεζές της, είναι η Ελλάδα που το αποφάσισε, με διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρωθυπουργό, σε αυτόν επομένως ανήκει η απόφαση, όμως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες».

  Διαβάστε επίσης:

  Η μπάλα βρίσκεται στην Ελλάδα, λέει ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών

  Το Πεκίνο πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εντός της ευρωζώνης

  Ο Έβο Μοράλες χαιρετίζει την νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα