• Ρέμπεργκ: Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνουν την κατάσταση

  2:47 μμ, Κυριακή 02 Αυγ 2015 2:47 μμ, Κυριακή 02 Αυγ 2015

  Παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει κούρεμα του χρέους, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν φαίνεται να ανησυχούν. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/CSU Έκχαρντ Ρέμπεργκ:

  «Και η κα. Λαγκάρντ πρέπει να γνωρίζει -αυτό εξηγήθηκε άλλωστε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου- ότι ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν είναι εφικτό στη βάση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Το ζητούμενο τώρα είναι να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα και να υλοποιηθούν πραγματικά κάποια μέτρα. Δεν μιλάμε πια για συντάξεις και τον ΦΠΑ, αλλά για πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Θα πρέπει να πούμε με σαφήνεια στην κα. Λαγκάρντ ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα συμμετάσχουν σε ένα κούρεμα, διότι δεν είναι εφικτό από νομική σκοπιά».

  «Δεν θα αποτραβηχτεί το ΔΝΤ»

  Τι θα γίνει όμως εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους; Θα μπορούσε αυτό να θέσει σε κίνδυνο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις;

  «Είναι λογικό να ασκεί πιέσεις το ΔΝΤ γιατί έχει τα συμφέροντά του και έχει ευθύνη για τα χρήματα που έχει δανείσει. Προσωπικά συνιστώ ηρεμία. Πίσω από τις ανακοινώσεις του Ταμείου δεν διακρίνω την πρόθεση να αποτραβηχτεί. Είναι όμως επίσης σαφές ότι ως ένας παγκόσμιος σύνδεσμος το ΔΝΤ έχει ευθύνες έναντι των υπολοίπων ηπείρων. Ανέλαβε ένα υψηλό ρίσκο στην Ελλάδα και φυσικά προσπαθεί να περιορίσει τους κινδύνους».

  Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα τεθεί μετά το τέλος των νέων διαπραγματεύσεων, όταν θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη εικόνα για την πραγματική κατάσταση και τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας.

  «Το ζητούμενο τώρα είναι να καταστήσουν οι τέσσερεις θεσμοί σαφές στους Έλληνες ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γρήγορες, βιώσιμες και σοβαρές. Και ότι πρέπει να υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Όλα όσα πρόκειται να συμβούν το ερχόμενο διάστημα στην Ελλάδα, συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως πρόωρες εκλογές, δεν διευκολύνουν φυσικά την κατάσταση».

  Φιλόδοξος ο στόχος των 50 δις

  Διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων υπάρχουν όμως και όσον αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικοί του ΔΝΤ και όχι μόνον, εκτιμούν ότι ο στόχος που έχει τεθεί για τη συγκέντρωση 50 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι ανέφικτος.

  «Η ιδέα του Ταμείου Εγγυήσεων δεν είναι καινούρια, τα τελευταία χρόνια έπαιζε πάντα ένα ρόλο. Πιστεύω ότι πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια θα δούμε το αποτέλεσμα. Παραδέχομαι όμως ότι τα 50 δις είναι ένας φιλόδοξος στόχος».

  Πηγή Deutsche Welle

  Διαβάστε επίσης:

  Πολύ κοντά στην αυτοδυναμία το κόμμα της Μέρκελ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα