• Τι συζήτησαν Μέρκελ-Μέι

  9:40 πμ, Πέμπτη 21 Ιουλ 2016 9:40 πμ, Πέμπτη 21 Ιουλ 2016

  «Η Βρετανία δεν θα καταθέσει πριν από τα τέλη του 2016 αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ», υπογράμμισε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με την Γερμανίδα καγκελάριο.

  Απαντώντας η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την «απόλυτη κατανόησή» της λέγοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται χρόνο για να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει η όλη διαδικασία να εξελιχθεί σε «παρτίδα αγωνίας».

  Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η σωστή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας είναι και προς το συμφέρον της ΕΕ. Υπογράμμισε ωστόσο, για μια ακόμα φορά, ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μόνο όταν το Λονδίνο καταθέσει επίσημο αίτημα βάσει του άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

  Από την πλευρά της η Βρετανίδα Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι Brexit σημαίνει Brexit, ωστόσο η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την ΕΕ.

  Αγκάθι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα είναι αν η Βρετανία θα μπορέσει παραμείνει κομμάτι της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται την ελεύθερη εγκατάσταση πολιτών της ΕΕ στο έδαφός της.

  Ήδη η νέα Bρετανίδα πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιβάλλει περιορισμούς στη οικονομική μετανάστευση πολιτών της ΕΕ στην Βρετανία.

  Ας σημειωθεί ότι λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Τερέζα Μέι επέλεξε το Βερολίνο ως πρώτο σταθμό του παρθενικού της ταξιδιού στο εξωτερικό ως Πρωθυπουργός.

  Τίποτα δεν αλλάζει στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό

  Ανεξάρτητα από τα σχέδια της Άγκυρας για ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την προσήλωσή της στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

  Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Tύπου με την Βρετανίδα ομόλογό της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως βάση της συμφωνίας παραμένει ότι «έχουν δοθεί εγγυήσεις για την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της».

  Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξετάζεται προσεκτικά με την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

  Παράλληλα, ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τα εκτεταμένα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

  Πηγή Deutsche Welle

  Διαβάστε επίσης:

  Η Βρετανία δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα