• Προκλητική επίθεση της Hurriyet στον Κοτζιά

  6:27 μμ, Παρασκευή 31 Μάρ 2017 6:27 μμ, Παρασκευή 31 Μάρ 2017

  Επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εξαπολύει η Hurriyet μέσω του αρθρογράφου της Γιουσούφ Κανλί.

  Το άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες δεν χρειάζονται έναν εχθρό», αναφέρει ότι «όταν εκνευριζόμαστε με τις απρεπείς συμπεριφορές των φίλων μας λέμε συχνά "όταν έχεις τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς;". Βλέποντας την άθλια συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά από όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μάλλον η φράση αυτή πρέπει να παραφραστεί ως εξής: "Με τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, χρειάζονται οι Έλληνες εχθρούς;"».

  Εν συνεχεία ο αρθρογράφος της Hurriyet επιτίθεται στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και σπεύδει να του χρεώσει την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κυπριακό. «Ο Κοτζιάς ζει στον δικό του εμμονικό κόσμο και έχει άλλη αντίληψη της πραγματικότητας από τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει και συμπληρώνει: «Πρόσφατα έκανε δηλώσεις από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο και καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Το αντίθετο, ήταν τόσο διαταραγμένες που είναι δύσκολο να τις κατανοήσει κανείς. Ωστόσο θα προσπαθήσω».

  «Πρώτα ο Κοτζιάς είπε ότι η αίσθηση από τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη. Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι τουρκοκυπριακές όσο και οι ελληνοκυπριακές πηγές μου αναφέρουν ότι ο Κοτζιάς ήταν ο μόνος που δεν ήταν έτοιμος. Όλοι κατάλαβαν ότι η πλευρά που δεν ήταν έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις ήταν η ελληνική», υπογραμμίζει στο σχόλιο του ο Γιουσούφ Κανλί και συμπληρώνει: «Κατά δεύτερον, ο Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα παρέμβασης υπό την Συνθήκη των Εγγυήσεων ήταν κατά την γνώμη του ανύπαρκτο και παράνομο. Είναι αλήθεια συγκλονιστικό να ακούω τον υπουργό Εξωτερικών μιας εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων να διατυπώνει έναν τέτοιον ισχυρισμό. Τουλάχιστον ως Ακαδημαϊκός ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα ότι οι πολιτικοί μπορούν να είναι πιο φειδωλοί με την αλήθεια. Όπως και να έχει το διεθνές δίκαιο έχει πολλές πηγές και ερμηνείες και ευτυχώς ο Κοτζιάς δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια...».

  Εν συνεχεία, αναφέρει ότι «τρίτον, είναι στ' αλήθεια λυπηρό να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στους "Τουρκοκύπριους και τις τρεις μικρές μειονότητες στην Κύπρο ομαδοποιώντας τις στην ίδια φράση, σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους, λες και οι Τουρκοκύπριοι είναι μια αμελητέα μειονότητα στο νησί και όχι η ισότιμη συνιδιοκτήτρια της Κύπρου. Μια τέτοια στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πρόσφατα σε ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Washington Times πως η Τουρκία θα επεκτείνει ένα χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Έλληνες Κυπρίους στην περίπτωση μιας συμφωνίας. Οι δηλώσεις του Κοτζιά όπως και εκείνες του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, έχουν μια διεστραμμένη αντίληψη ότι δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι είναι μια μειονότητα στο "ελληνοκυπριακό έθνος" και είναι η στάση που πάντα έβαζε εμπόδια σε μια συμφωνία».

  Στη συνέχεια, ο Γιουσούφ Κανλί κάνει μία αναδρομή και αναφέρεται στο 1962, γράφοντας για τις "διεστραμμένες ψευδαισθήσεις" της Ένωσης με την Ελλάδα που ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αναφέροντας ότι «το Κυπριακό ξεκίνησε όταν οι Τουρκοκύπριοι και η μητέρα πατρίδα τους η Τουρκία είπαν ένα σκληρό «όχι» στις επεκτατικές βλέψεις της Ελλάδας».

  Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος της Hurriyet επιτίθεται εκ νέου στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά λέγοντας: «Ένας υπουργός Εξωτερικών, θα έπρεπε να έχει την διανοητική ικανότητα να κατανοήσει ότι η λύση στο Κυπριακό χρειάζεται τρία σημαντικά βήματα. Πρώτον, να αναγνωρίσει την ύπαρξη δυο ισότιμων λαών στο νησί που η σχέση τους δεν είναι σχέση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας αλλά δυο λαών που μοιράζονται την ίδια πατρίδα. Δεύτερον, να κατανοήσει ότι το νέο κράτος θα είναι μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δυο ισότιμων οντοτήτων και τρίτον να αναγνωρίσει τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια και των δυο λαών και να αναδιατάξει την διάσταση της ασφάλειας και των εγγυήσεων με έναν τρόπο που θα απαλύνει αυτές τις ανησυχείς».

  Και στο τέλος, ο αρθρογράφος της Hurriyet ολοκληρώνει την πρόκληση του απευθυνόμενος στα ελληνικά και αγγλικά στον Νίκο Κοτζιά: δεν έχετε κατανοήσει, Κοτζιάς?* *‘Do you comprehend Kotzias?’

  Δείτε το άρθρο της Hurriyet:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα