• Νικαράγουα: Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες στη Μανάγκουα

  6:25 πμ, Δευτέρα 03 Σεπ 2018 6:25 πμ, Δευτέρα 03 Σεπ 2018

  Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες το πρωί της Κυριακής στη Μανάγκουα, κατά τη διάρκεια πορείας πολλών χιλιάδων αντιπάλων του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ανέφεραν μια γυναίκα που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας κι ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

  Το ένα από τα θύματα τραυματίστηκε στο χέρι από τα πυρά ενόπλων που κυκλοφορούσαν με τρία φορτηγάκια, ενώ η διαδήλωση έφθανε στο τέλος της, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Νικαράγουας, διαπίστωσε ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

  Ένας δεύτερος διαδηλωτής τραυματίστηκε σε άλλο σημείο της πορείας από σφαίρα, με αποτέλεσμα οι αντιπολιτευόμενοι να καταληφθούν από οργή και να καταστρέψουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας, ανέφερε μια γυναίκα που μίλησε σε δημοσιογράφους με καλυμμένο το πρόσωπό της.

  «Ένοπλοι με κοκκινόμαυρες σημαίες (σ.σ. του κόμματος του προέδρου Ορτέγα) πυροβόλησαν στον αέρα μέσα από ένα φορτηγάκι», είπε η γυναίκα.

  Δεκάδες άνδρες μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και οργανώσεων υποστηρικτών του προέδρου αναπτύχθηκαν κατόπιν στην περιοχή, ενώ οι διαδηλωτές κατέφυγαν σε ένα εμπορικό κέντρο.

  Ως το απόγευμα της Κυριακής, οι αρχές της Νικαράγουας δεν είχαν κάνει κάποια ανακοίνωση για τα επεισόδια, που σημειώθηκαν την επομένη της εκδίωξης της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη χώρα, η οποία πρόσφατα επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην καταστολή των διαδηλώσεων των πολιτικών της αντιπάλων.

  Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη στη Γενεύη τη «δυσανάλογη χρήση βίας», η οποία «σε πολλές περιπτώσεις» οδήγησε σε «εξωδικαστικές εκτελέσεις, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση».

  Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, από τη 18η Απριλίου, την ημέρα που άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγα, ως τη 18η Αυγούστου, τουλάχιστον 300 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για «τρομοκρατία» ή ότι ανήκουν σε συμμορίες «του οργανωμένου εγκλήματος» διότι πήραν μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

  Ο Ντανιέλ Ορτέγα αντέκρουσε την έκθεση αυτή, χαρακτηρίζοντας την Ύπατη Αρμοστεία «όργανο των πολιτικών του τρόμου, του ψεύδους και της ατιμίας».

  Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Νικαράγουα, τη φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, άρχισαν τον Απρίλιο, με αφορμή ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων — που πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε — πριν μετατραπούν σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης και επεκταθούν σε όλη τη χώρα, εν μέσω ενός κύματος καταστολής.

  Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Νικαράγουα για να προσφύγουν κυρίως στη γειτονική Κόστα Ρίκα, συχνά διότι φοβούνταν ότι θα συλλαμβάνονταν.

  Οι αντίπαλοι του Ορτέγα προσάπτουν στον άλλοτε ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας διαφθορά, νεποτισμό και ότι έχει επιβάλει μια «δικτατορία» μαζί με τη σύζυγο του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του. Η αντιπολίτευση απαιτεί οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2021 να επισπευστούν και να γίνουν τον Μάρτιο του 2019, κάτι το οποίο ο πρόεδρος της χώρας έχει απορρίψει επανειλημμένα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα