• Ο Τραμπ δίνει εύσημα στον εαυτό του για την αναβολή της επίθεσης στην Ιντλίμπ

  4:55 πμ, Πέμπτη 27 Σεπ 2018 4:55 πμ, Πέμπτη 27 Σεπ 2018

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας - τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην εμπόλεμη χώρα - που βρίσκεται στο στόχαστρο επίθεσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, Ρωσίας, μέχρις ότου μία υποστηρίκτρια του ανέφερε για την κατάσταση που επικρατεί στη συριακή επαρχία, σε μια προεκλογική του συγκέντρωση πριν ένα μήνα.

  Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή, όπου βρίσκονται επίσης χιλιάδες Ισλαμιστές μαχητές, και έχουν προειδοποιήσει για μια ανθρωπιστική καταστροφή στην περίπτωση μιας επίθεσης των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων η οποία προετοιμάζεται επί αρκετούς μήνες.

  Μια ρωσο-τουρκική συμφωνία που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα αποσόβησε μια επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού με τη συμφωνία δημιουργίας μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στα βορειοδυτικά.

  Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Νέα Υόρκη, ο Τραμπ πιστώθηκε ότι έπεισε τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία να αναβάλλουν μια επίθεση αφού τους προειδοποίησε με μια ανάρτηση στο twitter στις 4 Σεπτεμβρίου ότι θα κάνουν ένα "μοιραίο ανθρωπιστικό σφάλμα αν λάβουν μέρος σε αυτή την ενδεχόμενη ανθρώπινη τραγωδία".

  «Η Συρία είναι σε χάος και εγώ ήμουν ο υπεύθυνος (που σταμάτησε την επίθεση) και ελπίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ.

  «Όταν ανήρτησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν μερικές εβδομάδες για την επαρχία Ιντλίμπ, είπα "Μην το κάνετε".» Ο Τραμπ συνέχισε εξηγώντας ότι μόλις είχε μάθει για την κατάσταση στην Ιντλίμπ αφότου μια γυναίκα στο πλήθος μιας προεκλογικής συγκέντρωσης το ανέφερε.

  «Ήμουν σε μια συνάντηση με πολλούς υποστηρικτές και μια γυναίκα σηκώθηκε και είπε ότι υπάρχει μια επαρχία στη Συρία όπου κατοικούν σήμερα 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι Ιρανοί, οι Ρώσοι και οι Σύροι έχουν περικυκλώσει την επαρχία αυτή και πρόκειται να σκοτώσουν την αδερφή μου και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους ώστε να εξοντώσουν 25.000 με 30.000 τρομοκράτες. Είπα ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν είχα ακούσει για την επαρχία Ιντλίμπ. Επέστρεψα και πήρα τους αποτυχημένους New York Times και τους άνοιξα...όχι την πρώτη σελίδα, αλλά υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ρεπορτάζ και είπα ουάου, αυτή είναι η ίδια ιστορία που η γυναίκα μου είπε και δυσκολεύτηκα να το πιστέψω και είπα πως, γιατί κάποιος να το έκανε αυτό;»

  Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι το ρεπορτάζ επισήμαινε ότι η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινούσε την επόμενη μέρα, οπότε και προέβη στην ανάρτησή του στο Twitter και έδωσε εντολές στα στελέχη του, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον να "μην το επιτρέψουν να συμβεί".

  Ενώ κατέληξε ότι ...«Κανείς δεν πρόκειται να μου το πιστώσει, αλλά δεν πειράζει, επειδή οι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά είχα περισσότερους Σύρους να με ευχαριστούν για αυτό...Αυτό συνέβη πριν τέσσερις εβδομάδες, το έληξα αυτό», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα