• Μέρκελ-Ολάντ επιτέλους αγκαλιά

  6:57 μμ, Κυριακή 08 Ιουλ 2012 6:57 μμ, Κυριακή 08 Ιουλ 2012

  Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ τίμησαν σήμερα τη μνήμη της μεταπολεμικής συμφιλίωσης των χωρών τους, τονίζοντας τη σημασία της γαλλο-γερμανικής φιλίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

  "Η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα νόμισμα", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στη γαλλική πόλη Ρεμς, "και είναι απαραίτητες γι’ αυτό οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις. Έδωσαν ουσιαστική μορφή και προώθησαν την ευρωπαϊκή ενότητα".

  Οι δύο ηγέτες παρέστησαν σε επιμνημόσυνη δέηση στο καθεδρικό ναό της Ρεμς, σηματοδοτώντας την 50ή επέτειο της συνάντησης, στις 8 Ιουλίου του 1962 στην πόλη αυτή, του Γάλλου τότε πρόεδρου Σαρλ ντε Γκολ και του Γερμανού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ οι οποίοι υπέγραψαν συνθήκη γαλλο-γερμανικής φιλίας.

  "Η φιλία μας παρακινεί την Ευρώπη", δήλωσε ο Ολάντ προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κρίση στην Ευρωζώνη είναι μια δοκιμασία για την Ευρώπη που δεν θα είναι η τελευταία.

  "Θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για μια νέα αναγέννηση, για να βρούμε εμείς μια νέα αρχή. Και αυτό απαιτεί από εμάς να πορευτούμε προς τα εμπρός σε ένα νέο ανεπτυγμένο κόσμο, ο οποίος είναι σε θέση να συνδυάσει την οικονομική επίδοση με την κοινωνική πρόοδο, την ανταγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη", σημείωσε.

  Ωστόσο, η τελετή αυτή σκιάστηκε από τη βεβήλωση περίπου 40 τάφων Γερμανών στρατιωτών από τον πόλεμο στο κοντινό νεκροταφείο της Σεντ Ετιέν-α-Αρν.

  Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 40 ξύλινοι σταυροί υπέστησαν βανδαλισμούς, διαλύθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για καυσόξυλα.

  Το νεκροταφείο αυτό περιέχει περίπου 12.000 τάφους από την περίοδο του πολέμου, οι περισσότεροι Γερμανών στρατιωτών.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα