• Γαλλία: Το κρυπτονόμισμα Libra της Facebook δεν είναι ακόμα βιώσιμο

  9:29 μμ, Τετάρτη 17 Ιουλ 2019 9:29 μμ, Τετάρτη 17 Ιουλ 2019

  Οι συνθήκες δεν είναι ώριμες προκειμένου να προχωρήσει η Facebook με τα σχέδιά της να κυκλοφορήσει το ψηφιακό της νόμισμα Libra, ανακοίνωσε η Γαλλία, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συγκεντρώθηκαν έξω από το Παρίσι για μια συνεδρίαση που επικεντρώνεται στην ισχύ που έχουν οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου.

  Η πρόσφατη ανακοίνωση της Facebook ότι σχεδιάζει να λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από ρυθμιστικούς φορείς, κεντρικούς τραπεζίτες και κυβερνήσεις που επιμένουν ότι πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων των χρηστών.

  Ωστόσο, υπάρχουν και βαθύτερες ανησυχίες ότι η αυξανόμενη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών ολοένα και περισσότερο προσεγγίζει τομείςιπου ανήκουν στις κυβερνήσεις, όπως η έκδοση νομισμάτων.

  «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να έχουμε νομίσματα συναλλαγών με την ίδια ισχύ και τον ίδιο ρόλο όπως τα νομίσματα των κρατών. Υπάρχει μια ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη για ισχυρές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για αυτό το σχέδιο και προς το παρόν δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις από το σχέδιο Libra», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε δημοσιογράφους.

  Η Γαλλία, που προεδρεύει της Ομάδας των 7 ανεπτυγμένων οικονομιών φέτος, έχει ζητήσει από τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να συστήσει μια ομάδα δράσης της G7 προκειμένου να εξετάσει τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Libra. Ο Κερέ αναμένεται να παρουσιάσει μια προκαταρκτική μελέτη στους υπουργούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες κατά τη συνεδρίαση στη γραφική πόλη του Σαντιγί, βόρεια του Παρισιού.

  Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι η ομάδα δράσης είναι πιθανόν να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε κάτι που θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα ρυθμιστικών αρχών, πέραν των χωρών της G7, δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία το Libra.

  Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανησυχούν, επίσης, για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος φορολόγησης των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, με τη Γαλλία να θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της κατά τη διήμερη συνεδρίαση, για να πετύχει ευρεία συναίνεση προκειμένου να διασφαλιστεί μία ελάχιστη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα