• Σήμερα με τη Realnews:«Στη Σμύρνη γεννήθηκα...»- Ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα - ταξίδι μνήμης στις χαμένες πατρίδες της Μαρίας Ταστσόγλου-Κοκκίνου

  10:54 πμ, Τρίτη 10 Απρ 2018 10:54 πμ, Τρίτη 10 Απρ 2018

  Οι αναμνήσεις από τη Σμύρνη, την πόλη όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της, μέχρι το τέλος της παιδικής της ηλικίας, συνεπαίρνουν την Αφροδίτη, την πρωταγωνίστρια του έργου «Στη Σμύρνη γεννήθηκα...» της Μαρίας Ταστσόγλου-Κοκκίνου (Eκδ. Ιωλκός), που κυκλοφορεί την Κυριακή με τη Realnews. Και μαζί της συνεπαίρνουν και μας.

  Η Αφροδίτη, κάνοντας το σιδηροδρομικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Αθήνα, κατακλύζεται από θύμησες και παίζοντας με τον φθοροποιό χρόνο, διασκεδάζει, γελά, κλαίει και μας γεμίζει συγκινήσεις.

  Αυτό το ολοζώντανο ταξίδι της μνήμης από τα παράλια της Ιωνίας στις συνοικίες των προσφύγων στην Ελλάδα είναι γεμάτο από ιστορίες χαρούμενες, ντέρτια, καημούς, δυσκολίες. Και στέλνει παντού ένα μήνυμα αισιοδοξίας, όπως ακριβώς έκανε η όμορφη και δυνατή μικρασιατική ράτσα, που όπου πατούσε, άνθιζε και κάρπιζε η γη.

  Μια πρώτη γεύση από το ταξίδι της Αφροδίτης δίνει ο καταξιωμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, που υπoγράφει τον πρόλογο του βιβλίου:

  «Αυτή η αναδρομή στα πρώτα προσφυγικά χρόνια μετά τον “συνωστισμό” στα παράλια της Σμύρνης, διαφέρει κατά πολύ από τις άλλες καταγραφές για την ίδια περίοδο: Είναι γεμάτη έρωτα, πάθος, χιούμορ και δε μοιάζει σε τίποτα με ελεγεία. Είναι ένας ύμνος στους χυμούς του έρωτα και στην προσαρμογή και επιβίωση σε μια μητέρα-πατρίδα καταρχήν αφιλόξενη και στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτική, την οποία εντέλει οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας με το ταλέντο τους και την προκοπή τους καταφέρνουν να κατακτήσουν και να την μπολιάσουν με ό,τι πολυτιμότερο κουβαλούσαν, τον άυλο πολιτισμό τους.

  Φέρνουν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους, τα τραγούδια και τους αμανέδες, τον πόνο τους, το ντέρτι τους, τη μαγειρική τους και με αυτά στα χρόνια που ακολουθούν γίνονται οι νέοι άξονες αναφοράς του αναγεννημένου (εξαιτίας τους) νεοελληνικού πολιτισμού.

  Οι αναδρομές στο παρελθόν, ενώ το τρένο προχωρά, Λάρισα – Λαμία – Οινόφυτα, είναι γεμάτες γλύκα, χαρά, οδύνη, όλη η ζωή συμπυκνωμένη σε μιαν έκρηξη αγάπης, πάθους, αφοσίωσης στον τελικό μοναδικό άνδρα της ζωής της, τον άνδρα της.

  Αισιοδοξία και περηφάνια αποκομίζει ο αναγνώστης από το έξοχο κείμενο της Μαρίας Κοκκίνου».

  Βασίλης Βασιλικός

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα