• «Κλέψαμε» πόζες από το «Yard Gal» που σκηνοθετεί ο Σταύρου

  4:05 μμ, Τρίτη 29 Νοε 2016 4:05 μμ, Τρίτη 29 Νοε 2016

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

  Του Βασίλη Μπουζιώτη

  Ο εξαιρετικός ηθοποιός Αλέξανδρος Σταύρου «χτυπά»και σκηνοθετικά φέτος ανεβάζοντας στο Vault για πρώτη φορά στην Ελλάδα,το βραβευμένο με Critics' Circle ως το πιο υποσχόμενο θεατρικό έργο της Rebecca Prichard, Yard Gal .Η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 και η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:30 και κάθε Δευτέρα στις 20:00.

  ΤΟ Υard Gal ανήκει στο In your face theatre, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και ονομάστηκε new brutalism, (νέα βαρβαρότητα) επίσης. Είναι είδος θεάτρου που έχει ως σκοπό να προκαλέσει και να επιτεθεί στο κοινό για να χτυπήσει συναγερμό στις συνειδήσεις του. Χρησιμοποιεί σοκαριστικό και ωμό τρόπο για να μιλήσει, καταστρέφοντας ταμπού και προκαταλήψεις δημιουργώντας στο κοινό μια αίσθηση ότι χάνει το σταθερό έδαφος κάτω απ' τα πόδια του. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να λέει την αλήθεια πέρα από ο,τιδήποτε στημένο και ψεύτικο ωθώντάς σε στα άκρα με σκοπό την αναθεώρηση των αξιών της κοινωνίας μας. Άλλα βασικά του στοιχεία είναι το άκομψο λεξιλόγιο, οι κυνικοί χαρακτήρες, η βία επί σκηνής και οι συνήθως «ύποπτοι» νεολαίοι. Σε αυτό το είδος θεάτρου δεν έχεις το χρόνο να αναλύσεις αυτό που βλέπεις, δεν είσαι δηλαδή αποστασιοποιημένος από αυτό όπως με τα έργα του Μπρεχτ π.χ. τα οποία απευθύνονται στο λογικό κομμάτι του εαυτού μας, εδώ έχουμε να κάνουμε με το συναισθηματικό κομμάτι μας και σε προτεραιότητα μπαίνει αυτό που νιώθουμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του in your face theatre είναι η Σαρα Κειν που εμφανίστηκε γύρω στη δεκαετία του 90.

  ΤΟ Yard Gal γράφτηκε από την 26 άχρονη τότε Ρεμπέκα Πρίτσαρντ. Πρωτοπαίχτηκε το 1998 στο Royal Court Theatre με την παραγωγή του θιάσου Clean Break που δουλεύει με ανθρώπους που έχουν εκτίσει την ποινή τους στη φυλακή.

  Η ΥΠΟΘΕΣΗ

  Δυο ανήλικα κορίτσια με προβληματικό οικογενειακό ιστορικό ( η μία ζει σε ορφανοτροφείο από όπου και το σκάει συνέχεια και η άλλη μένει με τον πατέρα της ο οποίος την κακοποιεί) πίνουν, παίρνουν ναρκωτικά, μπλέκονται σε καυγάδες και εκδίδονται για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν, μία φίλη τους βρίσκει τραγικό θάνατο και από τότε όλα αλλάζουν. Αυτά τα δύο αλητάκια αναγκάζονται να πάρουν θέση και έρχονται να κλονίσουν το σύστημα αξιών μας. Μας δείχνουν ότι το αν θα φτάσει κανείς τελικά σε μια πράξη ηθικής ή αυταπάρνησης ή ίσως και ηρωισμού δεν καθορίζεται από την καταγωγή του, την οικονομική του κατάσταση, την κοινωνική του θέση, ή ακόμα από την ηθική που έχει επιλέξει να προβάλλει , αλλά από το αν η ψυχή του είναι ακόμα ζωντανή...!

  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  Συγγραφέας: Rebecca Prichard

  Μετάφραση: Στίλβη Ψιλοπούλου

  Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Σταύρου

  Διανομή:

  Μαίρη Καρφάκη

  Στίλβη Ψιλοπούλου

  Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

  Σκηνικά:Ντέιβιντ Νεγρίν

  Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Αδάμης

  Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδoυ

  Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Σταύρου- Απόστολος Μανουράς

  Αφίσα: Νίκος Σιαμπανόπουλος

  Κινηματογράφιση Video: Απόστολος Μανουράς

  Studio Ηχογράφησης: SN’S

  2 Δεκεμβρίου 2016 – 30 Ιανουαρίου 2017

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα