• Συναρπαστικός «Συλλέκτης» που... κλέβει το κοινό!

  4:00 μμ, Τετάρτη 14 Νοε 2018 4:00 μμ, Τετάρτη 14 Νοε 2018

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Αφού...χτύπησε απανωτά sold out στη Χαλκίδα ο εντυπωσιακός «Συλλέκτης» που σκηνοθέτησε ευφάνταστα ο άξιος Αλέξανδρος Κοέν...ανηφορίζει στην Θεσσαλονίκη για να φιλοξενηθεί από την Παρασκευή και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο «Αθήναιον» Προτείνω τους Θεσσαλονικείς-και όχι μόνο βεβαίως-να σπεύσουν στην εν λόγω θεατρική σκηνή για να απολαύσουν μια εξαιρετικά καλοκουρδισμένη δουλειά που «φωτίζει»όλες τις πτυχές του ψυχολογικού θρίλερ «Ο συλλέκτης» το οποίο ευτυχεί και σκηνοθετικά και υποκριτικά. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Φύγαμε!

  Το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς μεταφέρεται αποτελεσματικά στο θέατρο στη διασκευή του Μαρκ Χήλυ σε μια παράσταση μ’ έντονο το στοιχείο του ψυχολογικού θρίλερ. Η ένταση και το σασπένς που δημιουργεί παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα κορυφαίο θρίλερ, όπου ο θεατής οδηγείται σε μια ύπουλη ταύτιση με τον Κακό και τον Καλό ταυτόχρονα.

  Το έργο παρακολουθεί τον Κλεγκ, έναν ανήσυχο και φιλόδοξο νεαρό ταπεινής καταγωγής, που έχασε τους γονείς του μικρός, μεγάλωσε με μια θεία του και την ανάπηρη κόρη της και δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί κοινωνικά. Μοναδική του διέξοδος η συλλογή πεταλούδων. Όταν θα κερδίσει ένα λαχείο, θ’ απαγάγει και θα φυλακίσει για έναν μήνα τη Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια Καλών Τεχνών, με την οποία τον χωρίζουν έντονες κοινωνικές διαφορές.

  Τα αισθήματα του θεατή εναλλάσσονται, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι σταθερά· εκείνη είναι το θύμα κι εκείνος ο θύτης. Αυτή είναι η βασική δύναμη της αφήγησης του Φώουλς. Ο Κλεγκ είναι ένας άνθρωπος εμμονικός – σχεδόν αμόρφωτος, άσχετος από τέχνη, πολιτική, φιλοσοφία· ένας άνδρας που αρνείται να «διδαχτεί» οτιδήποτε από εκείνη. Η Μιράντα είναι μια λαμπερή πεταλούδα, ταλαντούχα ζωγράφος, συναναστρέφεται καλλιτέχνες – λίγο υπεροπτική, σίγουρα έξυπνη. Στην κανονική ζωή δε θα καταδεχόταν ούτε να τον κοιτάξει. Ωστόσο για ανθρώπους σαν κι αυτόν δεν υπάρχει γιατρειά: ο Κλεγκ θα παραμείνει συλλέκτης για πάντα.

  Με αφορμή αυτή την αναγκαστική συνύπαρξη, παρακολουθούμε τη διαμάχη ανάμεσα στις διαφορετικές επιθυμίες και επιδιώξεις των δύο αυτών ανθρώπων, με έμφαση σ’ έννοιες όπως η εμμονή και η εξάρτηση. Ο Φώουλς, πραγματεύεται το θέμα της άσκησης εξουσίας, και στήνει μια μάχη, όπου εκείνος τη δυναστεύει καταργώντας τη σωματική της ελευθερία, ενώ εκείνη του επιβάλλεται με τη νοημοσύνη της.

  «Ο συλλέκτης»του Φώουλς είναι ένα πολύ λεπτά επεξεργασμένο ψυχογράφημα δύο χαρακτήρων, ένα έντονο θρίλερ με διαρκή υπόγεια ένταση που πραγματικά ευτυχεί στο ανέβασμά του που υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοέν.Ο ικανότατος δημιουργός που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χώρο ανεβάζοντας τον πήχυ όλο και πιο ψηλά, έχει μεταφράσει έξοχα το έργο και το έχει σκηνοθετήσει με δεινότητα.Η εύρυθμη παράστασή του κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού,το καθηλώνει και το κερδίζει! Εξαιρετικοί αρωγοί του είναι ο Γιάννης Αρβανίτης που έφτιαξε το άκρως λειτουργικό και καλαίσθητο σκηνικό-έκπληξη,ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου που φώτισε υπέροχα τα επί σκηνής δρώμενα.

  ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ θέλω να σταθώ στον καίριο τρόπο που έχει δουλέψει με τους ικανούς ηθοποιούς του ο Αλέξανδρος Κοέν. Έχει καθοδηγήσει μοναδικά τον Αργύρη Αγγέλου να«γίνει»ο Κλεγκ! Ο ηθοποιός δεν καμώνεται τον ήρωα του έργου,αλλά «μεταμορφώνεται» σ’αυτόν, πετυχαίνοντας την πληρέστερή του θεατρική «νίκη». Ο Αγγέλου με τη βοήθειά του, αποκτά την «τρέλα»του ήρωα και την παραφορά του, τη μανία του και κερδίζει και τον πιο δύσκολο θεατή με τις εκρήξεις του και τις δραματικές κορυφώσεις του ρόλου του. Έχει μέτρο αλλά και ακρίβεια! Δίπλα του εντυπωσιάζει με την υποκριτική δεινότητά της η Ιωάννα Πηλιχού. Στην Μιράντα της έχει αμεσότητα,ευθυβολία, αλήθεια. Με την αρωγή του Κοέν κι εκείνη, ενσαρκώνει πειστικότητα την κοπέλα που απάγεται και φυλακίζεται σε ένα χώρο... «Φέρει»τον φόβο της κι όταν στη συνέχεια γίνεται διεκδικητική και «παίζει»με τον δυνάστη της είναι έξοχη.Γερές οι εντάσεις της,θαυμάσιες οι επιδόσεις της. Οι δύο τους έχουν μια ζηλευτή «χημεία» που «απογειώνει»το αποτέλεσμα.Όσοι τυχεροί είστε,ή βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη μη τους χάσετε.Οι Αθηναίοι θα περιμένετε λίγο μια και κι ακόμα γίνονται ζυμώσεις για το που και πότε θα παιχτεί εδώ η γερή παράσταση.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα