• Ο Κοέν ανεβάζει ...Αρουραίους με νέο αίμα στο θέατρο Αργώ

  10:46 μμ, Σαββατο 07 Σεπ 2019 10:46 μμ, Σαββατο 07 Σεπ 2019

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Ο Αλέξανδρος Κοέν ετοιμάζει διπλό θεατρικό ...χτύπημα για τον χειμώνα! Πέρα από την επανάληψη των έξοχων «Ψιθύρων»του που θα δούμε στο «Χορν»[κάθε Δευτέρα και Τρίτη το ραντεβού],θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους δυνατούς «Αρουραίους» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν με νέο αίμα-μαθητές του από την δραματική σχολή Ίασμος στο θέατρο Αργώ απο τα τέλη Νοέμβρη! Δες θεϊκή αφίσα δια χειρός μαιτρ Πέτρου Παράσχη και πάμε να στα πω όλα!

  Το στόρι...

  Η Γέττε, οικονόμος ενός ξεπεσμένου θιασάρχη, του Άρρο Άσσενροϋτερ, αποφασίζει να βοηθήσει οικονομικά μια απελπισμένη υπηρέτρια με αντάλλαγμα να υιοθετήσει το παιδί της χωρίς να το μάθει κανείς – ούτε καν ο ίδιος της ο σύζυγος. Τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή, όταν η υπηρέτρια επιστρέφει διεκδικώντας να δει τον γιο της.

  Τι σημειώνει ο Κοέν…

  Γραμμένοι το 1911, λίγο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, «Οι αρουραίοι» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν αποτελούν αδιαμφισβήτητα το απόγειο της συγγραφικής του καριέρας, καθώς για το έργο αυτό βραβεύτηκε την επόμενη χρονιά με Νομπέλ Λογοτεχνίας. Το έργο βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες, σε προσωπικά του βιώματα και εμπειρίες – και φυσικά σε στοιχεία μυθοπλασίας που όλα μαζί συνθέτουν αριστοτεχνικά τη δραματουργία του έργου του.Επιθυμία του Χάουπτμαν ήταν να λειτουργήσουν «Οι αρουραίοι» ως καθρέφτης απέναντι στην κοινωνία του Βερολίνου. Ουσιαστικά ήταν σαν να τους καλεί να δουν τον εαυτό τους όπως ακριβώς τους έβλεπε κι εκείνος: σαν δαίμονες της κόλασης. Οι αρουραίοι –πλάσματα πονηρά και μάλλον εγωιστικά– δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέρα από τον εαυτό τους. Η επιβίωσή τους αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά τους.Βαθιά επηρεασμένος από τον Ίψεν ο Χάουπτμαν επέβαλε με το συγγραφικό του έργο το νατουραλισμό στο ευρωπαϊκό θέατρο – απορρίπτοντας τις παλιές ποιητικές φόρμες και δημιουργώντας μια δραματουργία που ασχολείται με φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα και δημιουργεί ένα διάλογο πιστό στη φυσική καθημερινή ομιλία”

  Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

  Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Στρατικοπούλου

  Φωτισμοί: Βασίλης Τριχάς

  Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Σπύρου

  Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Ευαγγελία Βουκάντση, Άρτεμις Βούτου, Πάνος Κούλης, Σωτήρης Μανίκας, Θεόφιλος Μανόλογλου, Κυριάκος Μαρκάτος, Δήμητρα Μπαντή.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα