• Η Δούρου ρωτά τον Κεδίκογλου για το ΕΣΡ

  11:42 πμ, Τρίτη 05 Μάρ 2013 11:42 πμ, Τρίτη 05 Μάρ 2013

  Η Δούρου ρωτά τον Κεδίκογλου για το ΕΣΡ

  Για την υπόδειξη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στα τηλεοπτικά κανάλια για μη προβολή εικόνων εξαθλίωσης και φτώχειας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου απευθύνει ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

  Το πλήρες κείμενος της ερώτησης έχει ως εξής:

  "Με την υπ΄ αριθμόν 1 Υπόδειξή του, της 22ας Ιανουαρίου του 2013, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υποδεικνύει προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας "να μην προβάλλουν την εικόνα προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ένδειας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεως αυτών"! Στην αιτιολογία που συνοδεύει την υπόδειξη, σημειώνεται η προστασία από το Σύνταγμα της προσωπικότητας του ανθρώπου μέσα και από την εικόνα του. Και προστίθεται: "Η προβολή εικόνας προσώπου ευρισκομένου σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας συγχωρείται μόνον κατόπιν σιωπηρής ή ρητής συναινέσεώς του. (...) Παρά ταύτα, παρατηρείται προβολή εικόνος προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεως αυτών".

  Σύμφωνα λοιπόν με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, σε μια περίοδο που μεγάλα τμήματά της φτωχοποιούνται ραγδαία, σε μια περίοδο που καταρρέει κάθε είδους κοινωνική παροχή, είτε πρόκειται για την υγεία είτε για την παιδεία, εκείνο που προέχει πάνω από όλα είναι η... προστασία της εικόνας της προσωπικότητας του ατόμου! Τίποτε άλλο από όσα συμβαίνουν γύρω μας και αντανακλώνται στα ΜΜΕ, δεν συγκίνησε τους υπευθύνους του Ε.Σ.Ρ., οι οποίοι φαίνεται να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η "εικόνα", το φαίνεσθαι είναι σημαντικότερα από την ίδια τη ζωή των ανθρώπων, η οποία υποβαθμίζεται καθημερινά.

  Ποια είναι η αγωνία των μελών του Ε.Σ.Ρ.; Να μην μεταδίδουν τα κανάλια τις εικόνες της ένδειας και της εξαθλίωσης των πολιτών. Εικόνες όπως εκείνες των ανθρώπων που μοιράζονταν τα ζαρζαβατικά που τους προσέφεραν στο κέντρο της Αθήνας οι αγρότες και οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το Ε.Σ.Ρ. δεν εισηγείται απλά το "κλείδωμα" της ενημέρωσης. Επιδιώκει τον εξωραϊσμό της, μέσα από την απόκρυψη εικόνων που αποκαλύπτουν το βαθμό της εξαθλίωσης των πολιτών. Και τούτο μέσα σε ένα πλαίσιο που θέλει η πραγματικότητα να είναι αυτή που προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Από τη στιγμή λοιπόν που αυτοί δεν προβάλλουν την «άβολη» πραγματικότητα, αυτή παύει να υφίσταται!

  Πέρα από το αβάσιμο του συλλογισμού αυτού, είναι φανερό ότι το Ε.Σ.Ρ. επιχειρεί να χειραγωγήσει την τηλεοπτική πληροφόρηση, αλλοιώνοντας το περιεχόμενό της μέσα από αυτή την υπόδειξη περί μη προβολής.

  Με δεδομένο τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής, όπως αυτός προκύπτει από το καταστατικό της,

  Και με δεδομένο ότι αυτή η ανεξαρτησία δεν μπορεί να σημαίνει ασυδοσία, στο βαθμό που ζητείται από τα κανάλια να αποκρύψουν την κοινωνική πραγματικότητα,

  ερωτάται ο κ. υφυπουργός

  - Πώς θα αντιδράσει μπροστά σε αυτή την απροσχημάτιστη απόπειρα να φιμωθεί η ενημέρωση στο όνομα της προστασίας του ατόμου; Διότι σιωπή συνεπάγεται συνενοχή...".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα