• Πυρά ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

  1:51 μμ, Παρασκευή 21 Φεβ 2014 1:51 μμ, Παρασκευή 21 Φεβ 2014

  Πυρά ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

  Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπολύει Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ότι «η πολιτική που ακολουθείται όχι μόνο δεν βελτιώνει το κλίμα στη χώρα αλλά είναι πλήρως αδιέξοδη».

  «Η κοινωνία καταρρακώνεται, το πρόγραμμα δεν «βγαίνει και η κυβέρνηση έχει σχέδιο να υλοποιήσει πληθώρα «διαρθρωτικών» μέτρων νεοφιλελεύθερης λογικής, όπως οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοσιών υπαλλήλων, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει ως μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί τον.... ΣΥΡΙΖΑ», λένε στην Κουμουνδούρου.

  Αυτό που προσπαθούν να κάνουν ξεκάθαρο στον ΣΥΡΙΖΑ και να το επικοινωνήσουν στον κόσμο, είναι ότι είναι αποφασισμένοι να χειριστούν τα ζητήματα αυτά με ριζικά διαφορετικό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο, πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι μας αφορά προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε».

  «Ο πρωθυπουργός πιέζει τους υπουργούς να τρέξουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα. Η εντολή του είναι πλήρως στοιχισμένη με τη δήλωση απόλυτης συμμόρφωσης του στο μνημόνιο, την οποία είχε κάνει πριν από ένα μήνα στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο. «Πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις», είχε πει τότε.

  Τουλάχιστον, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να νιώθει ευτυχής που το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί του - η απειλή του ερχομού κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - έχει μεγαλύτερη αξία από ποτέ λόγω των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών. Από τις πρώτες επισκέψεις της τρόικας το είχε αναδείξει στο μεγαλύτερο του όπλο, απειλώντας τους απεσταλμένους της τρόικας ότι «αν συνεχίσουν έτσι θα συνομιλούν σύντομα με τον Τσακαλώτο».

  Έτσι λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο που πορεύονταν έως τώρα - το δόγμα του καλού μαθητή - συνεχίζει η κυβέρνηση. Την Τρίτη οι συντάκτες που καλύπτουν το πολιτικό ρεπορτάζ ενημερώνονταν από «ανώτατη κυβερνητική πηγή» για το ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τίποτα άλλο από τους εταίρους παρά μία «δήλωση πολιτικής στήριξης». Δηλαδή, ένα μικροκομματικό δωράκι εν όψει των ευρωεκλογών. Κανένα άλλο σχέδιο για το πώς θα βγούμε γρηγορότερα από το τέλμα, καμία ουσιαστική διεκδίκηση από τους εταίρους» αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Παράλληλα, η Κουμουνδούρου σε άτυπη ενημέρωση δεν παραλείπει να σχολιάσει και την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Bild με ιδαίτερα καυστικό τρόπο. Όπως αναφέρεται, «Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην Bild ότι δεν τον έχει ενημερώσει για τίποτα ο κ. Σόιμπλε κι ας έχει βουίξει όλος ο ευρωπαϊκός τύπος για τα διάφορα σχέδια κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και της βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους. Δυστυχώς για την αξιοπιστία του κ. Σαμαρά, ο υφυπουργός του κ. Σόιμπλε (κ. Κάμπετερ) αποκάλυψε επισήμως την Τρίτη ότι γίνονται διάφορες επεξεργασίες μέσα στη γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα. Φαίνεται πως πρώτα θα πάρουν τις αποφάσεις τους οι γερμανοί και μετά θα ενημερώσουν και τον έλληνα πρωθυπουργό».

  Αυτές τις μέρες ένας ακόμη διεθνούς φήμης οργανισμός, το think tank Bruegel, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» ως έχει και ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί με ανεκτό (αρκετά μικρό) επιτόκιο ως τα τέλη του 2014. Προτείνει νέο δάνειο 40 δισ. ή πάγωμα των αποπληρωμών των ομολόγων που κατέχει ο EFSF έως το 2030 (αντί του 2023 που ισχύει ως σήμερα).

  Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να υλοποιήσει πληθώρα «διαρθρωτικών» μέτρων νεοφιλελεύθερης λογικής, όπως οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοσιών υπαλλήλων, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμη, εκκρεμούν η κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η ολοκλήρωση των stress test.

  Παράλληλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ ασκείται σφοδρή κριτική στην πορεία του success story της κυβέρνησης στην κοινωνία. Κύκλοι της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι συνεχίζεται η «καταρράκωση του success story που δεν αντιστοιχίζεται σε τίποτα από αυτά που ζει στην καθημερινότητα του ο έλληνας πολίτης, όπως η αυθόρμητη μετατροπή του κεράσματος στη Βαρβάκειο… σε συσσίτιο.

  Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μικρή αξία έχει, καθώς επιτυγχάνεται κυρίως χάρη στη ραγδαία πτώση των εισαγωγών (λόγω της πτώσης της εγχώριας ζήτησης), στην ανόδου του τουρισμού (που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωγενείς παράγοντες). Αντιθέτως, οι εξαγωγές σημείωσαν οριακή αύξηση κάτω από τους στόχους που είχαν τεθεί. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί η πρωτοφανής αύξηση των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης (κατά 2,5 δις) στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων.

  Ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας σιγά - σιγά καταρρέει. Αυτή την βδομάδα δύο μεγάλες χαλυβουργικές εταιρίες (Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος) ανακοίνωσαν μειώσεις προσωπικού που ισοδυναμούν με λουκέτο. Τόνισαν, δε, στις ανακοινώσεις τους ότι το υψηλό κόστος ενέργειας είναι μια από τις βασικότερες αιτίες της πορείας τους. Ταυτόχρονα, οι εταιρίες παραγωγής αλουμινίου προειδοποίησαν ότι αν δεν επιλυθεί το ζήτημα αυτό και ο δικός τους κλάδος δεν θα αντέξει.

  Η πορεία της ανεργίας εξακολουθεί να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τελευταία τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβρη να την ανεβάζουν στο 28%. Αυξανόμενη πορεία ακολουθεί και το χρέος που σύμφωνα με το ΓΛΚ έφτασε στα 321,4 δις αυξημένο κατά 15,9 δις μέσα σε ένα χρόνο».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα