• Την προστασία της πρώτης κατοικίας στηρίζει ο Δένδιας

  3:28 μμ, Παρασκευή 29 Αυγ 2014 3:28 μμ, Παρασκευή 29 Αυγ 2014

  Την προστασία της πρώτης κατοικίας στηρίζει ο Δένδιας

  Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους αδύναμους δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ήταν το κυρίαρχο θέμα που συζητήθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις, που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

  Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, όπως έγινε γνωστό από την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, μέσα στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι «κοινή θέση του υπουργείου και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές».

  Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η μονομερής νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική πλευρά. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα προηγηθεί της ρύθμισης, για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλαίσιο ρύθμισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα έχει διευθετηθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

  Βασικό σενάριο που εξετάζεται ώστε να αποφευχθούν μαζικοί πλειστηριασμοί είναι η παράταση της ισχύουσας μεταβατικής διάταξης που ορίζεται ότι προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

  Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τον «νόμο Κατσέλη», στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου, όπως είπαν, να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εξωδικαστικής διευθέτησης και μέσω της αξιοποίησης του θεσμού της διαμεσολάβησης.

  Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, μετείχαν στην σύσκεψη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παναγιώτης Ρήγας, ο «τομεάρχης» Ανάπτυξης, Θάνος Μωραϊτης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημήτρης Καρύδης, ενώ, προφανώς υπό διττή ιδιότητα, μέρος στην συνάντηση πήρε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα το πρωί, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση, για το ίδιο θέμα, με αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, υπό τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αθανάσιο Μπούρα.

  Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο με τους βασικούς όρους του νέου πλαισίου διευθέτησης των κόκκινων δανείων έχει αποσταλεί ήδη στην τρόικα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και αναμένεται να τεθεί στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που ξεκινούν την Τρίτη, στην γαλλική πρωτεύουσα.

  Διαβάστε επίσης:

  Στο τραπέζι τα "κόκκινα" δάνεια

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα