• Nέα εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ο Παπανδρέου

  8:00 μμ, Τετάρτη 08 Οκτ 2014 8:00 μμ, Τετάρτη 08 Οκτ 2014

  Nέα εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ο Παπανδρέου

  Η έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα: «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου (ΙΑΠ), με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου, θα βρίσκεται από τις 24 έως και τις 28 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο.

  Τα εγκαίνια της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ., με ειδική εκδήλωση στην οποία ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και κατά την οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, όπως θα είναι και καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

  Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το ΙΑΠ, με την ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης στην Αθήνα, πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμορφώνουν ένα ιστορικό παζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας.

  Όπως επισημαίνεται, στη σχετική ανακοίνωση του ΙΑΠ, «η ανάδειξη της αλήθειας μέσα από την παρουσίαση των ίδιων των γεγονότων και των πρωταγωνιστών τους, αποτελεί την καλύτερη απάντηση προς όλους εκείνους που επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία, με στόχο, αφενός μεν να αποσιωπήσουν τις ευθύνες τους, αφετέρου δε να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα για την επίτευξη των δικών τους σκοπιμοτήτων, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες επιθέσεις που δέχεται το έργο των υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

  Επιπλέον, τονίζεται ότι σκοπός της έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. «Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον ελληνικό λαό» αναφέρεται. Ακόμα, επισημαίνεται ότι σκοπός της έκθεσης είναι οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο, και οι νεότεροι να «ανακαλύψουν» μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στη δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό στην έκθεση, εκτίθενται για πρώτη φορά αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου. Προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν τη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου, επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966, χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ. Επίσης, αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της αντιπολίτευσης. Ακόμα, συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της τέχνης (Κουν - Σολωμός) και χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού - 1984, που απευθύνονται προς στελέχη του Κινήματος. Τέλος, εκτίθενται επίσης αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δηλώσεις του για το δημόσιο χρέος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα