• Βενιζέλος: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

  9:04 μμ, Πέμπτη 11 Δεκ 2014 9:04 μμ, Πέμπτη 11 Δεκ 2014

  "Η κοινή γνώμη μέσω τον δημοσκοπήσεων στέλνει μήνυμα ότι στην καθαρή πλειοψηφία της θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα τα κόμματα καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Τώρα, στην περίπτωση των εκλογών ο ελληνικός λαός θα τεθεί προ μεγάλων διλημμάτων. Ή θα διαμορφώσει έναν συσχετισμό ο οποίος με τη σειρά του θα αναδείξει μια κυβέρνηση, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις και θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική -να ολοκληρώσουμε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες την όλη προσπάθεια- ή θα κάνει μια άλλη επιλογή η οποία έχει αναμφίβολα κόστος" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη Deutsche Welle.

  Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για όλους ισχύει τώρα το "hic Rhodus, hic salta", με άλλα λόγια "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

  "Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε μια αξιολόγηση, η οποία κλείνει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανοίγει το ECCL, την προληπτική ευρωπαϊκή γραμμή, και μας επιτρέπει να συζητήσουμε με το ΔΝΤ τη μετατροπή του εναπομένοντος προγράμματος μέχρι και το 2016 από κανονικό - ας το πούμε έτσι- σε προληπτικό", επισήμανε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το διάστημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

  Όπως μάλιστα διευκρίνισε, τα χρήματα του ΔΝΤ θα αξιοποιούνται μόνο σε περίπτωση που τα επιτόκια για δάνεια από τις χρηματαγορές θα είναι υψηλότερα. Το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια αλλαγή, δηλαδή αν και με ποιες δεσμεύσεις θα συνδέεται, αυτό είναι θέμα της διαπραγμάτευσης.

  Δεσμεύσεις θα υπάρξουν όμως και για μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αυτές οι δεσμεύσεις δεν θα έχουν όμως τον χαρακτήρα ενός μνημονίου: "Υπάρχουν οι δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την ίδια τη φύση της ευρωζώνης και της ΕΕ. Υπάρχουν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, από τα λεγόμενα 'δύο πακέτα' της Ευρωζώνης. Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές σε όλες τις χώρες. Η ίδια συζήτηση που γίνεται για την Eλλάδα γίνεται για τη γαλλική οικονομία, για την ιταλική οικονομία, έγινε για την Ισπανία. Άρα δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι το οποίο είναι έκτακτο ή 'εξωτικό', όπως ήταν τα προγράμματα του 2010, για τα οποία δεν υπήρχε κάποιο προηγούμενο. Εδώ τώρα μιλούμε για θεσμοθετημένους κανονισμούς και για πάγιες ρυθμίσεις"

  Αναφορικά με την πρακτική πλευρά των διαπραγματεύσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα με την οδηγία να ετοιμάσουν μια αναφορά για το «State of Play», για την κατάσταση προόδου. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος ο χρόνος πιέζει: "Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις μέρες αυτές, διότι πρέπει από 1ης Ιανουαρίου να είμαστε σε θέση με μεγάλη ταχύτητα να αξιοποιήσουμε το δίμηνο που έχουμε στη διάθεση μας ώστε με τον πιο ομαλό τρόπο να περάσουμε από το τέλος του μνημονίου στον θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα