• Φίλης: Ο Τσίπρας δεν είναι ένας από τους άλλους

  12:46 μμ, Τρίτη 14 Ιουλ 2015 12:46 μμ, Τρίτη 14 Ιουλ 2015

  Στις εξελίξεις μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM 97,8 ο Νίκος Φίλης.

  «Στις Βρυξέλλες έγινε ένα πραξικόπημα με στόχο να ανατραπεί στην ουσία η κυβέρνηση, να την υποχρεώσουν με το δίλημμα “χρεοκοπία, δήμευση των καταθέσεων περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων, έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ” από τη μία, και από την άλλη αυτή τη συμφωνία την πολύ επώδυνη, επαχθή και σε ορισμένα σημεία εξευτελιστική να αποφασίσει η κυβέρνηση τι θέλει.

  Προφανώς απαντάει σε αυτό το σκληρό δίλημμα ο πρωθυπουργός με αίσθημα εθνικής ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μπορεί να έχει προσωπικό κόστος αυτή η επιλογή του. Αποφάσισε να μη συναινέσει στη χρεοκοπία, να μην υποταχθεί σε αυτό το δίλημμα και να πει ναι αυτό το μνημόνιο -γιατί περί μνημονίου πρόκειται- με κάποια στοιχεία πολύ σοβαρά χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

  Αυτό το πραξικόπημα δεν έχει τελειώσει, γιατί ο στόχος είναι να τελειώνουν με την κυβέρνηση Τσίπρα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο κ. Φίλης συνέχισε λέγοντας: «Λυπάμαι, όχι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν εμπιστοσύνη και δεν καταλαβαίνουν οι σύντροφοί μου –ακόμα είναι και θα είναι, είμαι πολλά χρόνια μαζί τους- αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό κρίνεται σήμερα με την ψήφο τους στη Βουλή.

  Η απώλεια της δεδηλωμένης, αν προκύψει, θα προκύψει για να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς με ψήφους αριστερών βουλευτών. Τι μιλάμε για αριστερή παρένθεση; Ποιος φταίει γι’ αυτό;» πρόσθεσε.

  Στο ερώτημα αν στη Βουλή, 30 και πλέον βουλευτές, δεν στηρίξουν την κυβέρνηση, αυτή θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, όσο δεν αμφισβητείται στο Κοινοβούλιο ή θα επιδιώξει την προσφυγή στις κάλπες, απάντησε:

  «Θέλει σκέψη και θέλει να δούμε το κλίμα της Βουλής, θα ακούσουμε και τα άλλα κόμματα τι λένε, θα δούμε τις δικές μας διαθέσεις.

  Εκλογές Αύγουστο δεν γίνονται. Αν δεν ολοκληρωθεί η σύμβαση, όχι μόνο η συμφωνία και η δανειακή σύμβαση, ώστε να έχει μια σταθερότητα δεν πάμε να αποδράσουμε εμείς με εκλογές -είναι σαφές. Εμείς θέλουμε να βάλουμε τη χώρα σε μία σταθερή πορεία τριετίας και μετά μπορεί -δεν το ξέρω, είναι σύνθετο θέμα αυτό και δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο τον Τσίπρα- να ζητήσουμε να υπάρξει λαϊκή επιβεβαίωση μιας πορείας».

  Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η κοινοβουλευτική βάση της κυβέρνησης από αυτήν τη Βουλή με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και να μπει το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φίλης είπε:

  «Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ο Τσίπρας δεν είναι ένας από τους άλλους. Είναι ένα κεφάλαιο εθνικό που σηματοδοτεί και μια ηθική υπεροχή της Αριστεράς και της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Αν κάνει παρέα με το πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για το κατάντημα της χώρας, χάνει αυτό το πλεονέκτημα».

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα