• Ερώτηση Αυγενάκη για ύπαρξη υπουργού με offshore στην Κύπρο

  8:26 μμ, Τρίτη 28 Ιουλ 2015 8:26 μμ, Τρίτη 28 Ιουλ 2015

  Αιχμές για την ύπαρξη υπουργού με offshore εταιρία στην Κύπρο αφήνει ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης με νέα ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή, καταθέτοντας νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μέλος της κυβέρνησης διατηρεί εταιρία offshore που δημιούργησε τον Απρίλιο του 2008 στην Κύπρο. Ο κ. Αυγενάκης, καλεί τον Πρωθυπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του ή να διαψεύσει τις πληροφορίες.

  Την ίδια στιγμή, αναφέρει την ύπαρξη και για δεύτερο υπουργό ο οποίος υπό τη φημολογία και μόνο της προκήρυξης εκλογών το Δεκέμβριο του 2014, μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες στο εξωτερικό.

  Σημειώνεται ότι την ερώτηση συνυπογράφουν συνολικά 26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση διαφάνειας, δικαίου και ισονομίας; Αναμένουμε να σεβαστείτε το αίτημά μας και να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ιδιαιτέρως μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς και συγγενών τους Α’ και Β’ Βαθμού και συνεργατών τους; Ζητούμε και πάλι να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε εάν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που διατηρεί off shore εταιρεία με έδρα την Κύπρο (με έναρξη τον Απρίλιο του 2008);».

  Συγχρόνως, υπενθυμίζουν το προηγούμενο αίτημά τους για «άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών, όλων των εν ενεργεία βουλευτών και μελών και πρώην μελών της κυβέρνησης και ιδίως αυτών που αποτελούν μέλη του οικονομικού επιτελείου» και εξηγούν πως η πρώτη απάντηση που τους έδωσε ο κ. Νικολούδης περιορίζει την έρευνα στο χρονικό διάστημα από τις 28-06- 2015 και μετά, αφού είχε αποφασισθεί με ΠΝΠ το κλείσιμο των τραπεζών, και όχι λίγες ημέρες πριν.

  Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης

  Με την υπ’ αριθ. 4097/22-07-2015 ερώτηση που καταθέσαμε 21 βουλευτές της Ν.Δ., στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, ζητούσαμε, μεταξύ άλλων, από την Κυβέρνηση «να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης, προκειμένου να ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μελών του υπουργικού συμβουλίου, ιδιαιτέρως δε μελών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς και συγγενών τους Α’ και Β’ Βαθμού και συνεργατών τους».

  Με τις υπ’ αριθ. 472/23-07-2015 και 473/23-07-2015 απαντήσεις σας σε παλαιότερες ερωτήσεις που ζητούσαμε την « άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών, όλων των εν ενεργεία βουλευτών … και μελών και πρώην μελών της Κυβέρνησης και ιδίως αυτών που αποτελούν μέλη του οικονομικού επιτελείου», μας ενημερώνει ο Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Π. Νικολούδης ότι «ο Υπουργός Επικρατείας αμέσως μετά τα πρώτα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αναλήψεις που φέρονταν ότι έγιναν κατά παράβαση της παραγράφου 6 της από 28-06-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στις 07-07-2015 ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες-ελέγχους. Η παραγγελία είναι in rem, δηλαδή δεν αφορά ένα και μόνο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά οποιοδήποτε πρόσωπο παραβίασε τη νομιμότητα». Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 28-06-2015 – αφού είχε αποφασισθεί με ΠΝΠ το κλείσιμο των τραπεζών– και μετά, και όχι λίγες ημέρες πριν, όπως επισταμένως έχουμε ζητήσει.

  Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε απάντηση στις ερωτήσεις που καταθέσαμε αναφορικά με τον έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, καθώς και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς.

  Είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για τη θωράκιση της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών όσο και για την ύπαρξη του αισθήματος δικαίου, ισότητας και ισονομίας, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και δημοσιοποίηση των στοιχείων των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και λίγες εργάσιμες ημέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών.

  Κατόπιν των ανωτέρω,

  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  και οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση διαφάνειας, δικαίου και ισονομίας;

  2. Αναμένουμε να σεβαστείτε το αίτημα μας και να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών μελών του υπουργικού συμβουλίου, ιδιαιτέρως δε μελών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς και συγγενών τους Α’ και Β’ Βαθμού και συνεργατών τους;

  3. Ζητούμε και πάλι να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε εάν υπάρχει μέλος της Κυβέρνησης που διατηρεί off shore εταιρεία με έδρα την Κύπρο (με έναρξη τον Απρίλιο του 2008);

  4. Επαναφέρουμε το ερώτημα εάν υπάρχουν μέλη της παρούσας Κυβέρνησης που, υπό τη φημολογία και μόνο της προκήρυξης εκλογών το Δεκέμβριο του 2014, μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες στην αλλοδαπή; Προτίθεστε να ελέγξετε από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 και μετά; Πόσα και ποια πολιτικά πρόσωπα διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό;

  Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου

  2. Βρούτσης Ιωάννης, Βουλευτής Κυκλάδων

  3. Μητσοτάκης Κυριάκος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

  4. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

  5. Σταικούρας Χρήστος, Βουλευτής Φθιώτιδας

  6. Γεωργιάδης Σπυρίδων - Άδωνις, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

  7. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

  8. Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ηλείας

  9. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

  10. Δαβάκης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Λακωνίας

  11. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας

  12. Κόνσολας Εμμανουήλ, Βουλευτής Δωδεκανήσου

  13. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου

  14. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Βουλευτής Καβάλας

  15. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας

  16. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

  17. Κοψαχείλης Τιμολέων, Βουλευτής Γρεβενών

  18. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής

  19. Βλάχος Γιώργος, Βουλευτής Αττικής

  20. Βλάσης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας

  21. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης

  22. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαΐας

  23. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας

  24. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς

  25. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς

  26. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας

  Διαβάστε επίσης:

  Ερώτηση της Βούλτεψη στον Τσίπρα για το σχέδιο του Βαρουφάκη

  Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

  Ποιον "επικηρύσσει" πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ;

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα