• "Ανασταίνουν" ιστορικό κελί του Αγίου Όρους - ΦΩΤΟ

  10:27 πμ, Τετάρτη 24 Δεκ 2014 10:27 πμ, Τετάρτη 24 Δεκ 2014

  Δύο νεαροί μοναχοί αναστηλώνουν το ιστορικότερο κελί του Αγίου Όρους, το Άξιον Εστί, στην Καψάλα, μία περιοχή ανάμεσα στις Καρυές και τις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Σταυρονικήτα.

  Το κελί μέσα στο οποίο ακούστηκε για πρώτη φορά ο ύμνος Άξιον Εστί και εκεί φιλοξενήθηκε αρχικά η θαυματουργή εικόνα, που τώρα βρίσκεται ενθρονισμένη στο Ναό του Πρωτάτου, μέσα στα χρόνια ερειπώθηκε και έγινε ετοιμόρροπο.

  Ένας 36χρονος πρώην παιδαγωγός από την Μανωλάδα, ο πατέρας Φιλούμενος και ένας 34χρονος πρώην νοσηλευτής από το Αγρίνιο, ο πατέρας Λουκιανός, που έφτασαν εκεί από ένα μικρό μοναστήρι, αυτό του Τιμίου Προδρόμου στη Λιβαδειά, εκάρησαν μοναχοί πριν από έναν χρόνο στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος και με προτροπή του ηγούμενου Γαβριήλ μετοίκησαν στο ιστορικό κελί του Άξιον Εστί, το οποίο…αναστηλώνουν, με βοήθεια ακόμη και μέσα από το διαδίκτυο.

  «Βρήκαμε εδώ το απάγκιο μας. Το σπίτι μας, το ησυχαστήριό μας. Με τη χάρη της Παναγίας και τη βοήθεια των πιστών και της Μονής Παντοκράτορος το φτιάχνουμε σιγά σιγά, με στόχο να γίνει κατοικήσιμο και φιλόξενο», λέει στο «Έθνος» ο π. Φιλούμενος.

  «Είμαστε εφτά μήνες εδώ και το κελί παίρνει ζωή. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες μας καθυστερούν λίγο, αλλά ελπίζουμε σύντομα να είναι αγνώριστος ο χώρος. Θέλουμε να «αναστήσουμε» 7-8 κελιά και 4 μικρότερα, λίγο παρακάτω, έτσι ώστε να μπορούμε να φιλοξενούμε κι άλλους μοναχούς και προσκυνητές», αναφέρει ο π. Φιλούμενος.

  Σταδιακά οι χώροι καθαρίζονται, τα κουφώματα αλλάζουν, οι πόρτες γίνονται πιο ασφαλείς, οι τοίχοι βάφονται εσωτερικά και εξωτερικά, τα χόρτα απομακρύνονται από τις αυλές. Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, φτιάχτηκε σχεδόν από την αρχή και όλες οι εικόνες συντηρήθηκαν.

  Οι δύο μοναχοί σκέφτηκαν έναν πολύ έξυπνο τρόπο, για να ενημερώσουν τον κόσμο και να κινητοποιήσουν τους πιστούς. Έφτιαξαν μία ιστοσελίδα, www.keliaxionesti.com και μέσα σε αυτήν, σαν σε ημερολόγιο, καταγράφουν τις καθημερινές τους εργασίες, ενώ δίνουν και τον τραπεζικό λογαριασμό της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος για όσους πιστούς και φίλους του Αγίου Όρους θέλουν να βοηθήσουν.

  Πηγή: Έθνος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα