• Τι υποστήριξαν οι "γυναίκες" του Βλαστού στις απολογίες τους

  5:50 μμ, Πέμπτη 22 Ιάν 2015 5:50 μμ, Πέμπτη 22 Ιάν 2015

  Της Άννας Κανδύλη

  Αρνούνται τις κατηγορίες οι γυναίκες που φέρονται να μετέχουν στη μεγάλη εγκληματική οργάνωση που δρούσε με έδρα τις φυλακές Κορυδαλλού.

  Η Πένη Καρπούζου, πρώην σύντροφος του Παναγιώτη Βλαστού, επανέλαβε όσα είχε καταθέσει και στις προανακριτικές της καταθέσεις και αρνείται τις κατηγορίες.

  «Για το όπλο που φέρεται ότι έδωσα στο Βλαστό το Νοέμβριο του 2011, γνωρίζω από τον ίδιο ότι του το πέταξαν στην αυλή της φυλακής. Δεν έδωσα εγώ το πιστόλι στο σωφρονιστικό υπάλληλο για να το δώσει στο Βλαστό. Δεν θα ρίσκαρα κάτι τέτοιο, έχω ένα παιδί», υποστήριξε στην απολογία της και συμπλήρωσε:

  «Είχα ξεκαθαρίσει στο Βλαστό από την αρχή της γνωριμίας μας ότι λόγω της στέρησης ελευθερίας που είχα από τα 19 μου και λόγω του παιδιού μου που το μεγαλώνω μόνη μου, χωρίς βοήθεια, δεν θέλω να με ανακατέψει ποτέ σε κάτι που θα στερηθώ πάλι την ελευθερία μου. Και εκείνος μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πολλές ερωτήσεις γα τις δραστηριότητές του».

  «Με τη Λίτσα είχα τσακωθεί τον Ιανουάριο του 2012 γιατί μου είχε κλέψει 600 ευρώ από το συρτάρι μου. Το είπα στο Βλαστό αλλά δεν με πίστεψε.

  Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν είμαι στην παρέα αυτή με βάση αυτά που διάβασα ότι έχει πει η Λίτσα Βλαστού, πιστεύω ότι τα 250.000 ευρώ όντως του τα πήρε του Π. Βλαστού και επειδή κατάλαβε εκ των υστέρων από ποιόν έκλεψε και φοβήθηκε πάρα πολύ για τις συνέπειες της πράξης της και για να μην στερηθεί τα 250.000 ευρώ έπρεπε να βρει ένα τρόπο να έχει μια μόνιμη προστασία. Οσα λέει για μένα τα οποία είναι ψευδή, τα αποδίδω στα ότι ήθελε να μπλέξει περισσότερο κόσμο ώστε να γίνει εγκληματική οργάνωση και να βγει αλώβητη. Και ίσως επειδή τότε την είχε πει ψεύτρα», συμπλήρωσε.

  Από την πλευρά της η Μαρία Μουζακίτη, φίλη της Πένυς Καρπούζου, η οποία φέρεται να εκπαιδευόταν ως πιλότος ελικοπτέρου για να βοηθήσει στην απόδραση του Παναγιώτη Βλαστού ανέφερε:

  «Σήμερα η ζωή μου είναι επικεντρωμένη στην οικογένειά μου. Αποκόπηκα πλήρως και απομακρύνθηκα από το παλιότερο φιλικό περιβάλλον μου όταν συνειδητοποίησα ότι η ομολογουμένως επιπόλαια κάποιες φορές συμπεριφορά μου, μπορούσε να με οδηγήσει σε δρόμους που δεν επιθυμούσα και δεν επιδίωκα.

  Δεν γνώριζα την ύπαρξη τέτοιας οργάνωσης, ούτε συμμετείχα στη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος για την απόπειρα απόδρασης κρατουμένου δεν γνώριζα περί διοργάνωσης τέτοιας πράξης ούτε είχε σκοπό να συμμετάσχω. Όταν αντιλήφθηκα ότι η εκπαίδευσή μου στο χειρισμό ελικοπτέρου δεν μου είχε προσφερθεί ως δώρο, όπως θεωρούσα, επειδή ανέκαθεν μου άρεσε ό, τι σχετικό με τις πτήσεις (έχω εργαστεί ως αεροσυνοδός) αλλά πιθανόν για άλλο και ίσως παράνομο λόγο, όχι μόνο δεν την ολοκλήρωσα αλλά απομακρύνθηκα και από το σχετικό φιλικό μου περιβάλλον.

  Την απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστό με ελικόπτερο την πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ».

  «Δεν γνωρίζω τίποτα για τον ισχυρισμό της Λίτσας Βλαστού περί δήθεν μεταφοράς από εμένα όπλου από την Πένυ Καρπούζου προς αυτήν. Ουδέποτε αντιλήφθηκα ότι τα ποσά που μου δόθηκαν από την Πένυ Καρπούζου και τη Λίτσα Βλαστού τυχόν προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες», τόνισε στην απολογία της και πρόσθεσε:

  «Η σχέση της τότε φίλης μου και συνεταίρου μου Πένυς Καρπούζου με τον Π. Βλαστό άρχισε και εξελίχθηκε σε μία περίοδο που είχα βρεθεί σε μία έντονη και ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση. Είχα χωρίσει, είχα ένα μικρό παιδί και η δουλειά μου είχε μειωθεί λόγο της κρίσης. Η Καρπούζου με στήριζε ψυχολογικά και εγώ χωρίς να αναλύω τί συμβαίνει ανταπέδιδα τη στήριξη με εξυπηρετήσεις.

  Από τον Οκτώβριο του 2012 διέκοψε κάθε επαφή με την Καρπούζου, με την οποία μάλιστα ήρθαμε σε ρήξη ενώ οι τηλεφωνικές μου επαφές με το Βλαστό συνεχίστηκαν ως την άνοιξη του 2013 με δική του και μόνο πρωτοβουλία. Με την Αγγελέτου έχω μιλήσει στο τηλέφωνο μία μόνο φορά για να μου δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με ένα δώρο εσωρούχων που ήθελε να της κάνει ο Βλαστός.

  Με την Καρπούζου είχαμε πάει 3-4 φορές στα κεντρικά γραφεία τράπεζας για να δούμε τις κινήσεις κάποιου στελέχους της, ο ��ποίος όπως είπε ο Βλαστός "είχε πακέτο" εννοώντας πολλά χρήματα. Ούτε ο Βλατός, ούτε η Καρπούζου, ούτε και η Λίτσα μου είχαν πει για ποιό λόγο γίνονταν οι παρακολουθήσεις και τί σκόπευαν να κάνουν. Το σχέδιο με το στέλεχος της Τράπεζας ήταν να του ριχτεί η Καρπούζου και όχι εγώ».

  «Στις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με το Βλατό το κύριο θέμα ήταν πού πηγαίναμε, τί κάναμε, με ποιόν μιλάγαμε με την Καρπούζου γιατί ήθελε να είναι σίγουρος ότι δεν του λέει ψέματα. Για αυτό τσακώθηκα πολύ άσχημα με την Καρπούζου. ο ίδιος ο Βλαστός μου είχε πει ότι κάτι παίζει με μια δικηγόρο. Όταν χώρισα ήμασταν όλη μέρα με την Καρπούζου και στα τηλέφωνα με το Βλαστό. Μας είχε κάνει δώρο να πάμε διακοπές στην Κρήτη με τα παιδιά μας, η ΚΑΡΠΟΥΖΟΥ είχε πληρώσει και άλλα ταξίδια μας και είχε νοικιάσει σπίτι στη Μύκονο και πήγαινα περιστασιακά», ανέφερε η Μαρία Μουζακίτη.

  Η δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού, Αδαμαντία Αγγελέτου είπε στην απολογία της :

  «Ουδέποτε παρέλαβα είτε από τη Λίτσα Βλαστού είτε από άλλο πρόσωπο χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν σε δικηγορικές αμοιβές. Η Λίτσα μου ζήτησε να μεσολαβήσω ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τον Π. Βλαστό. Εγώ της απάντησα ότι το θέμα αφορά αυτούς τους δύο και σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων εγώ θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι τον Π. Βλαστό. Η σύγκρουση θα μπορούσε να προκύψει από το γεγονός ότι συγκατηγορούμενος του Βλαστού είχε αποκαλύψει την πραγματική της συμμετοχή στην απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων. Είμαι βέβαιη ότι αυτός είναι ο λόγος που η Βλαστού στρέφεται εναντίον μου».

  Η πρώην σύζυγος του βαρυποινίτη, Ιωάννα Χήρα υποστήριξε ότι «η εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση οφείλεται στο ότι ο Βλαστός καταφέρνει και εκμεταλλεύεται τα συναισθήματά μου για αυτόν και με χειραγωγεί».

  Ο Fejzulla Taulant, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του και κατηγορείται ότι συμμετείχε στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της Ευαγγελίας Βλαστού και φέρεται να έλαβε ως αμοιβή σε φούρνο για αυτό το ποσό των 2000 ευρώ από την Ευριδική Χριστοδουλοπούλου, στην απολογία του υποστήριξε:

  «Αρνούμαι την κατηγορία, δεν έχω πάει στον φούρνο και δεν ξέρω καμία κυρία. Εγώ δεν ήμουν στο ραντεβού ούτε ξέρω το Βλαστό. Εγώ εκείνη την ημέρα ήμουν για καφέ στη Νέα Φιλαδέλφεια με την κοπέλα μου και ένα Αλβανό».

  Ο κατηγορούμενος, Γιώργος Βερεσές ανέφερε:

  «Η εμπλοκή μου στην υπόθεση της έκρηξης στη Λάρισα ήταν συμπτωματική και στην ουσία δεν συμμετείχα σε αυτή.

  Γνώρισα τον Ευκλ. Θεοχαράκη τον Ιούλιο του 2013 και επειδή γνώριζα ότι εργαζόταν σε εργολάβο του ζήτησα να με πάρει στη δουλειά καθώς ήμουν άνεργος. Τότε μου είπε να πάμε για δουλειά στη Λάρισα. Κατά τη διαδρομή δεν μου είπε τίποτα για το σκοπό της μετάβασής μας. Αφού φτάσαμε στη Λάρισα σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο δυο τετράγωνα πιο πάνω από την οδό Μανδηλαρά, όταν ο Θεοχαράκης εντόπισε το σημείο που έψαχνε έβγαλε κάποια πράγματα από το πορτ μπαγκάζ και ξεβίδωσε ένα ηχείο από το εσωτερικό του οποίου έβγαλε ένα αντικείμενο σαν μπάλα του ράγκπυ. Σε ερώτηση μου απάντησε ότι ήταν βόμβα. Την τοποθέτησε μόνος του».

  Ο κατηγορούμενος Πέτρος Λασιθιωτάκης υποστήριξε στην απολογία του ότι:

  «Όσα έχει αναφέρει η Ευαγγελία Βλαστού είναι μια συρραφή ονομάτων και περιστατικών προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».

  Ο Δημήτρης Χατζησταύρου, κατηγορούμενος σημείωσε:

  «Γνώρισα το Βλαστό και τον αδελφό του το 1994 στις φυλακές Κορυδαλλού. Από τα τέλη του 2013 βρισκόμουν στο κατάστημα Αυλώνα. Στις 5/1 μου χορηγήθηκε άδεια και πήγα στην Κατερίνη όπου διατηρώ ένα στάβλο. Μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι θα επέστρεφα Αθήνα και θα περνούσα να τον δω. Μαζί μου έφερνα και δύο σφάγια από τα οποία το ένα προοριζόταν για τον Π. Βλαστό. Σε μικρή απόσταση από τις φυλακές Κορυδαλλού, με σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο και έλεγξαν το αυτοκίνητο του φίλου που με μετέφερε και τα σφάγια».

  Η κατηγορούμενη Ευριδίκη Χριστοδουλοπούλου φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να παρέδωσε έξω από φούρνο το ποσό των 2.000 ευρώ στον Fejzulla Taulant ως αμοιβή για την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της Ευαγγελίας Βλαστου.

  Η κατηγορουμένη η οποία μετά την απολογία της προφυλακίστηκε, αναφέρει:

  «Αρνούμαι την κατηγορία. Ποτέ δεν έδωσα χρήματα γιατί δεν είχα πάρει από πουθενά χρήματα για να δώσω. Ο Βλαστός μου είχε πει στο δικαστήριο στις 12.1.2015 ότι θα με έπαιρνε κάποια κοπέλα τηλέφωνο για να μου δώσει κάποια χρήματα για να τα δώσω σε κάποιον Αλβανό, που ήθελε να βοηθήσει. …Δε θυμάμαι αν ο Βλαστός μου το είπε στο δικαστήριο ή τηλεφωνικώς ότι «θα πας στο φούρνο στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 13.00 και εκεί θα είναι κάποιος Αλβανός και θα ζητήσει τη Χριστίνα». Μου είπε «δε χρειάζεται να ξέρει το πραγματικό σου όνομα και το αυτοκίνητο σου». Πήγα γύρω στις 13.00 και φορούσα όλα κόκκινα… Εγώ δεν είχε πει στο Βλαστό στο τηλέφωνο ότι δεν έχω μαζί μου τα χρήματα και ότι δεν μίλησα με μια κοπέλα για να μη βρω το μπελά μου. Δεν είχα κανένα τηλέφωνο ούτε του Βλαστού, ούτε του Αλβανού για να επικοινωνήσω μαζί τους. Όταν πέρασε λίγο η ώρα αφού ρώτησα έναν άσχετο αν περιμένει τη Χριστίνα, σηκώθηκα και έφυγα. Όταν έφτασα πλέον στο Περιστέρι μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι δεν ήρθε ο άνθρωπός. Με παρακάλεσε και γύρισα πίσω. Δεν μπορούσα να αρνηθώ από φόβο και υποχρέωση. …Ήρθε ένας νεαρός και μου είπε ότι περίμενε ότι περίμενα τη Χριστίνα και περάσαμε απέναντι στο αυτοκίνητό μου… Μου είπε ότι τον έστειλε ο φίλος και εγώ του είπα ότι δεν έχω τίποτα να του δώσω. Μετά εγώ έφυγα, δεν έχω συμβάλλει σε τίποτα άλλο… Ο Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον αδελφό μου …. με αποκαλεί «Βίκυ, Βικάκι, Βικούλα» γιατί έτσι μιλάει έτσι σε όλους είναι το στυλ του.

  Ανακριτής: Ήταν κάτι σαν ραντεβού στα τυφλά; Ποιο το νόημα του ραντεβού; Του δώσατε κουλουράκια από τον φούρνο;

  Απάντηση: Δεν του έδωσα τίποτα. Το νόημα του ραντεβού ήταν ότι πήγα αναγκαστικά μετά τις πιέσεις του Βλαστού.

  Ο Γεώργιος Σκάλκος, υπάλληλος στις φυλακές Κορυδαλλού, επίσης προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο μετέφερε εντός των φυλακών πληροφορίες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έναντι αμοιβής. Φέρεται να είχε συναντήσεις σε συνεργείο αυτοκινήτων της μητέρας του στον Πειραιά με την Λίτσα, η οποία του μετέφερε μηνύματα από τον Παν. Βλαστό που κρατούνταν στις φυλακές Τρικάλων προκειμένου να τα μεταφέρει στον Σ. Εμμανουήλ.

  «Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η εμπλοκή μου στην υπόθεση, πολύ περισσότερο η ένταξη μου σε εγκληματική οργάνωση» αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα πολύ κατέθεσε στους ανακριτές και προσθέτει:

  «Η μοναδική αναφορά μου στην υπόθεση γίνεται από τη «Λίτσα» η οποία όπως λέει είναι εντελώς αναξιόπιστη και τα όσα καταθέτει σχετικά με εκείνον είναι ψευδή. Στην απολογία του ο σωφρονιστικός υπάλληλος ζητεί μάλιστα να γίνει άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι την επίμαχη περίοδο – τον Αύγουστο του 2014 – ήταν στη Μάνη.

  Όλες αυτές τις ημέρες κάθομαι και σκέφτομαι πως μπορεί να είχε γίνει αυτό το σκηνικό και θυμήθηκα ότι μου είχε πει ο Βλαστός ότι είχε στείλει στην εξαδέλφη του από το συνεργείο αλλά δεν με βρήκε… Εγώ δεν έδωσα βάση σε αυτό. Το συνεργείο ξέρουν όλοι κρατούμενοι ότι το έχω».

  Διαβάστε επίσης:

  Τα άπλυτα ρούχα έκρυβαν… συμβόλαιο θανάτου

  Ο συνεργάτης του Βλαστού που λήστευε ταχυδρομεία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα