• Yπόθεση Novartis: O αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιρρίπτει ευθύνες σε εισαγγελείς διαφθοράς για τους χειρισμούς τους

  8:03 μμ, Τετάρτη 23 Ιάν 2019 8:03 μμ, Τετάρτη 23 Ιάν 2019

  Της Άννας Κανδύλη

  Ένταση και στους κόλπους της Δικαιοσύνης φαίνεται να προκαλεί η υπόθεση Novartis όπως δείχνει η 4σέλιδη αναφορά του παραιτηθέντος από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς , αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή. Στην αναφορά περιλαμβάνονται σκληρές εκφράσεις, περί διάρρηξης εμπιστοσύνης και «δικονομικές ακροβασίες», οι οποίες οδήγησαν σε πειθαρχική διερεύνηση με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

  Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για προθεσμία 15-20 ημερών προς τους εισαγγελείς για την ολοκλήρωση έστω τμήματος της δικογραφίας Novartis που αφορά την περίοδο 2010-2012 ή 2009-2013.

  Και για όσα πολιτικά πρόσωπα κριθεί, λένε οι ίδιες πηγές, ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι διάπραξης αδικήματος και δεν θα ασκηθεί απευθείας ποινική δίωξη.

  Την εντολή αυτή είχε δώσει ο κ. Αγγελής καθώς μέχρι πρότινος η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν ακολουθούσε τη διαδικασία της κλήτευσης υπόπτων αλλά προχωρούσε απευθείας σε διώξεις, πρακτική με την οποία διαφωνούσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

  Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κομμάτι κομμάτι το πόρισμα για την υπόθεση αξιοποιώντας το υλικό που έχουν συλλέξει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενώ η έρευνα για τους λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

  Ακόμη πάντως κι αν δεν βρεθούν « ύποπτα» χρήματα η δίωξη , σύμφωνα με εκτιμήσεις εισαγγελικών παραγόντων, θα μπορούσε να ασκηθεί κατά πολιτικών προσώπων για το αδίκημα της δωροδοκίας που μπορεί να στηριχτεί σε καταθέσεις, έγγραφα κ.α.

  Στα έγγραφα οι εν λόγω πηγές, περιλάμβαναν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα σε τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις , και όλα αυτά σε συνδυασμό με μαρτυρικές καταθέσεις και υπουργικές αποφάσεις που μπορεί να θεωρηθεί πως ευνόησαν την Novartis κλπ.

  Το ταξίδι στη Βιέννη

  Το ταξίδι στη Βιέννη στο οποίο εμφανίζεται ο κ. Αγγελής , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η δημοκρατία» να μην παραλαμβάνει από τους Αμερικάνους στοιχεία για την υπόθεση της Novartis φαινεται πάντως πως οδήγησε στην « έκρηξη» του εισαγγελικού λειτουργού.

  Ο κ. Αγγελής φέρεται να θεωρεί υπεύθυνους για αυτή τη διαρροή την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους της που ήταν μαζί καθώς όπως λέει «Ήμαστε μόνο εμείς οι τέσσερις. Κι αυτός που μίλησε δεν ήμουν εγώ".

  Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι « στοχοποιήθηκε εκ των έσω», όπως σημειώνει στην αναφορά του, αφού εμφανίζεται να είναι αυτός που μπλοκάρει την έρευνα. Αρνείται δε κατηγορηματικά ότι δόθηκαν στοιχεία από τους Αμερικανούς για πρώην υπουργό, τα όποια δεν δέχθηκε με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόν υποκλοπής.

  Όλα τα παραπάνω σχετικά με το επίμαχο ταξίδι ερευνώνται πάντως στο πλαίσιο της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

  Όπως αναφέρεται ωστόσο από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, στη συνάντηση εκείνη, μπορεί να μην δόθηκε στικάκι αλλά έγινε μία «αόριστη» συζήτηση γύρω από την υποθεση Novartis...

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα