• Εκδήλωση για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  8:15 μμ, Τρίτη 16 Απρ 2019 8:15 μμ, Τρίτη 16 Απρ 2019

  Με πολιτική εκδήλωση, πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου το μεσημέρι, η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 104ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

  Η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 104ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου.

  Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε η κυρία Αλίς Φαρατζιάν, η οποία αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού τονίζοντας πως «…το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου έχει πολλές μορφές, και μία από αυτές είναι η εθνοκάθαρση. Δεν απαντάται όμως το βασικό ερώτημα: «τι και ποιος νικήθηκε πραγματικά». Οι Αρμένιοι γνωρίζουν την απάντηση: νικήθηκαν ο άνθρωπος και ο πολιτισμός.

  Η φετινή επέτειος των Αρμενίων συμπίπτει και με τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ποντίων. Και δεν είναι τυχαίο που οι αρχιτέκτονες των σφαγών ήταν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις, ο Εμβέρ και ο Ταλαάτ. Η σκέψη μας σήμερα αγκαλιάζει όπως πάντα και τους αδελφούς Έλληνες του Πόντου, η συγκίνηση αφορά κι εκείνους, η βαθιά οδύνη επίσης. Ένας παθιασμένος αγώνας για δικαίωση σε αναμονή…».

  Μιλώντας για την Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραπάχ) η κυρία Φαρατζιάν τόνισε «...Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Δημοκρατία του Αρτσάχ, οφείλει αυτόν τον ελάχιστο σεβασμό στον αρμενικό λαό και στη μνήμη ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ψυχών. Με την αναγνώριση θα συμβάλλει και στην ειρήνευση της περιοχής και τη σταθερότητα του Νοτίου Καυκάσου.Και επειδή έχει ήδη χυθεί άπλετο αίμα από το λαό του Αρτσάχ στις πλαγιές και τις κορυφές της ελευθερίας, ας μην χρειαστεί να μεταμορφωθούν τα περιστέρια ειρήνης σε γεράκια οργής. Είναι πια καιρός ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των γενοκτονιών και για τις αρπαγές περιουσιών και εδαφών...»

  Στην εκδήλωση την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ. Ο Υπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως «χρέος όλων μας είναι να αναλαμβάνουμε όλες εκείνες τις δράσεις, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στις κοινωνίες». Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης, και τις τριμερείς συνεργασίες σε θέματα διασποράς, ανάμεσα στην Ελλάδα , την Κύπρο και την Αρμενία.

  Την εκδήλωση χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Προέδρου κ. Βούτση, και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Αρμενίας κ. Σταματάκη Ελένη. Η κυρία Σταματάκη αναφερόμενη στην Γενοκτονία των Αρμενίων τόνισε «Είμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε φόρο τιμής, στα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και σε όσους εκτοπίστηκαν, αγωνίστηκαν, κατάφεραν να επιβιώσουν και να διασώσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, τα οποία άφησαν παρακαταθήκη στους απογόνους τους. Σήμερα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των βίαιων γεγονότων, για να αναλάβει ο καθένας δράση, στο βαθμό που του αναλογεί, για να μην επαναληφθεί αυτή η μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας του κόσμου».

  Τον χαιρετισμό της Περιφέρειας Αττικής, απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κύριος Χρήστος Καπάταης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχου Αττικής, κυρίας Ρένας Δούρου , τονίζοντας τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο λαών στην Ελλάδα αλλά και στην διάρκεια της κοινής ιστορικής τους πορείας.

  Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κύριος Fadey Charchoghlian, ο οποίος ανέφερε πως «... ζούμε σε μία εποχή, όπου η άρνηση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς, αλλά ακόμη υποστηρίζεται και καθοδηγείται από ορισμένους πολιτικούς, κοινωνικούς και ψευδό-επιστημονικούς κύκλους. Σήμερα η Τουρκία, βλέποντας το ναυάγιο της πολιτικής της κατηγορηματικής άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας, διπρόσωπα προσπαθεί να καλύψει την άρνηση της, με την ψευδή έννοια της «κοινής οδύνης» αναφέροντας, ότι δήθεν δίπλα στους Αρμένιους σκοτώθηκαν επίσης πολλοί Τούρκοι, εξισώνοντας με υποκρισία το θύμα και τον σφαγέα». Ο κύριος Charchoghlian καταλήγοντας τόνισε πως «... οι Αρμένιοι ως Κράτος και ως λαός, αγωνίστηκαν και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου κι αν βρίσκονται, κατά της σιωπηρής αδιαφορίας και άρνησης, με συνέπεια και πίστη, καθώς αυτό επιβάλλει η Ιστορία του Αρμενικού Λαού, ενός Λαού που επέζησε της Γενοκτονίας».

  Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε ο κύριος Αρμάν Κρικοριάν, ο οποίος σημείωσε «...Η Αρμενική Νεολαία εκφράζοντας την μελλοντική δυναμική του έθνους, προσδοκά από την Τουρκία, να ακούσει τις υγιείς φωνές κάποιων διανοούμενων της, να αντιμετωπίσει επιτέλους την Ιστορική Αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες της. Καλεί δε, την Διεθνή Κοινότητα σε καθολική αναγνώριση μιας πολλαπλά αποδεδειγμένης Γενοκτονίας, ώστε μακριά από τη λήθη και την πλαστογράφησή της ιστορίας, το όνειρο όλων μας για μια πραγματικά ειρηνική συνύπαρξη των λαών να βασίζεται πλέον στην Ιστορική Αλήθεια και Δικαιοσύνη. Εμείς είμαστε εδώ, θυμόμαστε και διεκδικούμε!»

  Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν προσκεκλημένος ο διακεκριμένος εκδότης της Real News, κύριος Νίκος Χατζηνικολάου.

  Ο κύριος Χατζηνικολάου ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας με συγκίνηση τα ονόματα των παππούδων του, που σαν πρόσφυγες διώχθηκαν από την Μικρά Ασία και κατέληξαν στην Ελλάδα. Ο ομιλητής αφού αναφέρθηκε στις σφαγές που υπέστη ο αρμενικός λαός το 1895 από τον Αβδούλ Χαμίτ, εστίασε τον λόγο του στις σφαγές που οργάνωσαν οι Νεότουρκοι το 1915. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιχειρήσεις εξόντωσης των ιθυνόντων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σχεδίασαν και υλοποίησαν τις σφαγές εις βάρος του αρμενικού λαού, και για την Νέμεση που αποδόθηκε.

  Τόνισε δε «...Σήμερα οι Αρμένιοι θα μπορούσαν να απευθύνουν ερωτήματα στον επίδοξο σουλτάνο Ερντογάν, τα οποία φυσικά θα έμεναν αναπάντητα. «Διαπράξατε μια Γενοκτονία εις βάρος των λαών αυτών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, την οποία αρκετά κράτη την έχουν αναγνωρίσει. Εσείς, γιατί δεν σκεφτήκατε ποτέ να ζητήσετε μία συγγνώμη για τα θύματά σας;».

  Ο κύριος Χατζηνικολάου αναφερόμενος στις σχέσεις των Ελλήνων και Αρμενίων ανέφερε το σύγχρονο παράδειγμα από την διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λέγοντας «Ελληνες και Αρμένιοι έχουν πολλά κοινά σημεία, όπως η θρησκεία, ο ηρωισμός, η αγάπη προς την πατρίδα. Δύο λαοί που υπέστησαν τα πάνδεινα από τους Τούρκους και έχουν αλληλοϋποστηριχθεί. Οταν άρχισαν οι ένοπλες συγκρούσεις το 1988, και οι Αρμένιοι διεκδικούσαν την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι φιλότουρκοι Αζέροι επεδίωκαν την πλήρη προσάρτησή του, οι Ελληνες κάτοικοι δύο κωμοπόλεων, του Μεχμανά και του Ματεκίς, στρατεύθηκαν και πολέμησαν στο πλευρό των Αρμενίων. Πολλοί Ελληνες του Αζερμπαϊτζάν, φοβούμενοι επιθέσεις Αζέρων εναντίον τους, κατέφυγαν για ασφάλεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

  Κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Χατζηνικολάου εξέφρασε την ελπίδα του «...πως οι τουρκικές κυβερνήσεις που στο παρελθόν έχουν αποποιηθεί και αρνηθεί τα πάντα, στο άμεσο μέλλον θα αναθεωρήσουν τη στάση τους και θα ζητήσουν συγγνώμη από τα θύματά τους, όπως το έπραξαν οι Γερμανοί, των οποίων ο Πρόεδρος γονατιστός ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των εκτελεσθέντων στα Καλάβρυτα.

  Θα έχει το θάρρος, την ανθρωπιά και το δημοκρατικό αίσθημα να το πράξει ο Ερντογάν και να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τα θύματα, όπως έπραξε ο Γερμανός Πρόεδρος;

  Αυτή τη συγγνώμη ζητούν τα θύματά τους, Αρμένιοι, Έλληνες του Πόντου και της Μικρασίας και Ασσύριοι, για να αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων τους».

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ ο βουλευτής κ. Νίκος Δένδιας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κ. Χαρά Καφαντάρη, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές κ.κ. Ιωάννης Τραγάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Θεόδωρος Φορτσάκης και Κώστας Κατσαφάδος, οι τέως Υπουργοί κ.κ. Αναστάσιος Νεράντζης και Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Γ.Γ. του κόμματος «Λαϊκή Ενότητα» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Νίκαια – Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Μπακατσέλος, η Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Βίκυ Ανδρικοπούλου, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας και του Δήμου Βύρωνα κ. Ελένη Βασιλοπούλου, οι εκπρόσωποι των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΣΕΘΑ, του Λιμενικού Σώματος και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, εκπρόσωποι διαφόρων θρησκευμάτων και δογμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και πολλοί υποψήφιοι για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή.

  Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι Πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κύπρου, Κροατίας, Μολδαβίας, Νιγηρίας, Ρωσίας, Σερβίας, καθώς και ο εκπρόσωπος του Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης.

  Παρευρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων των Ποντίων και των Ασσυρίων.

  Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν απάγγειλε την μετάφραση του ποιήματος «Ils sont tombe» («Αυτοί θυσιάστηκαν») του Σάρλ Αζναβούρ. Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν» υπό τη διεύθυνση του Μικιρδίτς Κρικοριάν, όπως και το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον Εντγκάρ Εγκιάν.

  Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.

  Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Δήμου Αθηναίων, της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος, του συλλόγου «Πεσόντων Αεροπορίας και οικογένειες τους» και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.

  Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων την Τετάρτη 24 Απριλίου

  Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 στις 5:00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη.

  Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας.

  Κατάθεση στεφάνου από τους ομιλητές, καθώς και από τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

  Στη συνέχεια, στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και εν συνεχεία πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία με σκοπό την επίδοση υπομνήματος στον Πρέσβη της Τουρκίας.

  Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε, πως την περίοδο 18 – 25 Απριλίου 2019, στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην αρμενική ιστορία και τον πολιτισμό, όπου επίσης θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα