• Εξαρθρώθηκε στην Κρήτη μεγάλο κύκλωμα εμπορίας όπλων που έφερνε καλάσνικοφ και σφαίρες από την Αλβανία - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

  1:12 μμ, Κυριακή 15 Σεπ 2019 1:12 μμ, Κυριακή 15 Σεπ 2019

  Μεγάλο κύκλωμα, που δρούσε από το 2018, εισάγοντας όπλα και πυρομαχικά από την Αλβανία και μέσω της Κρήτης πωλώντας τα σε ενδιαφερόμενους σε όλη την Ελλάδα, εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές, έπειτα από πολύμηνες έρευνες.

  Η αστυνομική επιχείρηση, οργανώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ρεθύμνου, Χανίων, Ηγουμενίτσας, Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας Κοζάνης και στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον στις έρευνες συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων και Ρεθύμνου και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Χανίων και Ρεθύμνου.

  Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν έξι Έλληνες, ηλικίας 59, 55, 54, 42, 31 και 64 για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο στην παράνομη εισαγωγή διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος συνολικά 11 ατόμων.

  "Πυρήνες" σε Αλβανία και Κρήτη

  Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες είχαν προβεί στην εισαγωγή από τη χώρα της Αλβανίας πολεμικών όπλων και πυρομαχικών, αποτελούντο δε, από δύο «πυρήνες».

  Συγκεκριμένα τον «πυρήνα» της Αλβανίας, τα μέλη του οποίου ενεργώντας σε ξεχωριστές υποομάδες αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών και τον «πυρήνα» της Κρήτης, τα μέλη του οποίου προέβαιναν αρχικά στη «παραγγελία» των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών και στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους που σε προγενέστερο χρόνο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυρομαχικών.

  Η μεταφορά των όπλων και πυρομαχικών γινόταν με φορτηγό που οδηγούσε ένας 54χρονος, προπορευόμενο όχημα Ι.Χ.Ε. οδηγούμενο από έναν 59χρονο, ο οποίος είτε παραλάμβανε το παράνομο εμπόρευμα εξερχόμενος από τη χώρα απευθείας από τους προμηθευτές στην Αλβανία, είτε από ασφαλή κρησφύγετα, σε βοσκότοπους στην Ήπειρο, που χρησιμοποιούσε ο 55χρονος ή σε άλλους χώρους στην Δυτική Μακεδονία. Ανάλογα με την ποσότητα του εμπορεύματος η μεταφορά γινόταν ή με όχημα που χρησιμοποιούσε ο 59χρονος και το οδηγούσε ο ίδιος ή εάν επρόκειτο για μεγαλύτερη ποσότητα εμπορεύματα με το Ι.Χ.Φ. ιδιοκτησίας του 54χρονου.

  Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα από το Νοέμβριο 2018 έως και σήμερα η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα με τον ίδιο τρόπο δράσης είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές απροσδιόριστου αριθμού πυρομαχικών από την Αλβανία.

  Σε επιχείρηση που έγινε χθες, στα Χανιά, ελέγχθηκε ένα φορτηγό , που οδηγούσε 54χρονος, μετά την αποβίβαση του από πλοίο. Στο φορτηγό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • 4 Καλάσνικοφ

  • 6 γεμιστήρες Καλάσνικοφ

  • 122.566 φυσίγγια για πολεμικό όπλο τύπου Καλάσνικοφ,

  • 4 κλείστρα και 2 εξωλκείς προοριζόμενα για πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ

  Ακολούθησαν έρευνες στην οικία του 55χρονου στην Θεσπρωτία και του 64ρονου στην Κοζάνη και στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου στο Ρέθυμνο όπου κατά τη διάρκεια αυτών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  Στην οικία του 55χρονου και 64χρονου

  • πολεμικό όπλο

  • πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων και

  • κυνηγετικό όπλο

  Στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου

  • φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμμετρημάτων,

  • 2 γεμιστήρες

  • 20 κροτίδες,

  • 2 θήκες πιστολιού, κυτία καθαρισμού

  • πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων

  • κυνηγετικό όπλο

  Επιπλέον κατασχέθηκαν Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. οχήματα ως μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν για παράνομες δραστηριότητες.

  Όπως εκτιμάται, το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από την παράνομη εμπορία πυρομαχικών του συγκεκριμένου φορτίου ανέρχεται στα 232.000 ευρώ.

  Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα